11/07/15 08:43
(http://www.klassa.bg/)

Кабинетът "Борисов 2" стабилизира страната

 Точно преди година - на 7 ноември 2014 г., Бойко Борисов бе избран за втори път за премиер със 149 гласа в Народното събрание. За правителството гласуваха 136 депутати. Зад кабинета застанаха 4 парламентарни групи - на ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт.

Кабинетът бе съставен след дълги преговори на победителя в парламентарните избори - ГЕРБ, с останалите парламентарни партии.

“Щях да съм много по-доволен, ако бях тук преди година и половина, когато спечелихме пак парламентарните избори, бюджетният дефицит беше далеч под 2% и всички фондове работеха”, бяха първите думи на Бойко Борисов в Министерския съвет като премиер за втори път. “Сега трябва да спрем падането”, добави той.

Потърсихме социолога Мира Радева, финансиста Емил Хърсев и анализатора Тихомир Безлов да коментират първата година на кабинета “Борисов 2”.

За да оценим работата на това правителство, трябва да си спомним най-напред какво беше при предишното. Кабинетът “Орешарски” беше блокиран всякак от общественото мнение, което не го прие. Създаде усещане за политическа и икономическа дестабилизация, негова заслуга е крахът на КТБ.

При правителството “Борисов 2” е обратното - има усещане за стабилна власт, което поражда и усещане за някаква стабилизация в икономически план, въпреки че през цялата тази година, в която правителството “Борисов 2” управлява, ние сърбаме попарата на КТБ.

 Просто имаше един зловещ сценарий - Костинбродската афера - срещу страната и за жалост, избирателите допуснаха да бъдат измамени.

На този фон и малко работа да е свършил кабинетът, тя се оценява позитивно.

Има много несвършена работа. Но от друга страна, резултатът от местните избори показа, че на много места хората продължават да дават картбланш на това управление, вероятно защото го оценяват като по-добро от предходното.

Кабинетът тръгна с много амбиции за реформи преди година - и в съдебната система, и в МВР, и навсякъде. Малко от тях са реално завършените. Всичко минава с много скандали, защото ние сме склонни хем едновременно да казваме, че искаме промяна, хем в момента, в който тръгва да се прави такава промяна,

бясно се

съпротивляваме

Ако трябва да обобщя - за мен най-голямото постижение на този кабинет е, че стабилизира страната. А пропуските са в това, че вероятно малко повече трябва да си отстояват представите за това как трябва да се променят нещата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване