11/07/15 07:47
(http://pik.bg)

На Архангелова задушница отдаваме почит към загиналите български воини

На Архангелова задушница отдаваме почит към загиналите български воини

Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена днес от 11.00 ч. във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

Заупокойната молитва ще отслужи Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий, викарий на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. На ритуала в София ще присъстват министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили генерал-майор Андрей Боцев и генерал-майор Румен Радев, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери, военнослужещи от Столичния гарнизон, членове на военнопатриотичните съюзи.

Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще се проведе и в гарнизоните Пловдив, Карлово, Плевен, Асеновград, Варна и Бургас. Панихидата в Пловдив ще започне в 11.00 ч. в Централния гробищен парк. В нея ще участват военнослужещи от военно формирование 46 690 - Пловдив. Заупокойната молитва в Плевен ще започне в 11.00 ч. пред паметника на загиналите от Четвърти пехотен полк в Сръбско-българската война 1885 г.

Панихидата в Карлово ще започне в 11.00 ч. пред паметника на загиналите воини във войните 1912-1918 г. в района на 61-ва механизирана бригада. Панихидата в Асеновград ще започне в 11.00 ч. пред паметника на загиналите във войните 1912-1913 г. в района на военно формирование 24 490.

Във Варна ритуалът ще започне в 10.00 часа пред паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г. в района на Старите гробища. Военнослужещи от Военноморските сили и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите. В ритуала ще участват Представителният духов оркестър на ВМС и почетен караул от състава на висшето морско училище.

Панихидата в Бургас ще започне в 11.30 ч. пред паметника на загиналите от 24-ти Черноморски пехотен полк пред военния клуб в града. Ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя. В ритуала ще участва почетен караул от представителни части в Бургаския регион. Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Традицията е прекъсната през 1946 г. Възстановена е през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване