11/07/15 08:16
(http://www.klassa.bg/)

Нови данни сочат, че в гробницата на Тутанкамон има тайна камера

 Проучването на гробницата на цар Тутанкамон, търсещо тайна камера, е приключило с обещаващи резултати, според изявление на Министерството на антиките на Египет, цитирано от Discovery News. Екип от Университета в Кайро и базираната в Париж организация Heritage, Innovation and Preservation (“Херитидж, иновейшън енд презервейшън“) е използвал инфрачервена термография, за да измери температурата на стените в гробницата. Първоначалните резултати показват наличие на област с температура, различна от тази на другите части на северната стена. „Експериментът продължи 24 часа,“ посочва в изявлението египетският министър на антиките Махдух Елдамати. По думите му ще се проведат още изследвания, за да бъдат потвърдени резултатите и за да се определи по-точно областта с различна температура. 
„Екипът беше много впечатлен и развълнуван да прекара цяла нощ в гробницата,“ отбелязва основателят на парижката организация Мехди Таюби. Неинвазивните проучвания се базират на твърдение на Никълъс Рийвс, британски египтолог, работещ в Аризонския университет, според който изображения с висока резолюция на стените на гробницата показват „трудно различими следи“, подсказващи наличието на две все още неоткрити камери зад западната и северната стени. Рийвс е на мнение, че едната стая съдържа останките и може би запазени предмети на царицата Нефертити – съпруга на фараона Акхенатен, бащата на Тутанкамон. 
Теорията на Рийвс предизвика дебат сред египтолозите и специалистите по мумии. Международен екип от изследователи, ръководен от експерта по мумии Франк Рюли от Института за еволюционна медицина към Университета в Цюрих, изрази предпазливост по отношение на възможността Нефертити да се намира в тайната камера. Учените смятат, че вероятно Нефертити е една от мумиите, намерени през 1898 година от археолога Виктор Лорет в Долината на царете. Очаква се изследванията на гробницата на Тутанкамон да продължат. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване