11/07/15 20:41
(http://www.dnevnik.bg/)

Съветът за социално партньорство се събира извънредно утре заради протеста на полицаите


Извънредна среща на Съвета за социално партньорство е насрочена за утре заради протеста на полицаите, съобщи пресцентърът на МВР. Днес министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова се е срещнала със синдикалистите организатори на протестите и са се договорили в неделя да обсъдят отпадането на параграфите от законопроекта за бюджет 2016 г., срещу които служителите от сектор "Сигурност" негодуват. Ще бъдат дискутирани и следващите необходими мерки за реформа в МВР.

На 8 ноември, празникът на полицаите, синдикатите подготвят мащабен национален протест. Началото е в 13 ч., а сборният пункт е площад "Народно събрание", обяви председателят на Синдикална федерация на служителите в МВР Валентин Попов по-рано днес, цитиран от Агенция "Фокус".

Попов не пожела да прогнозира предварително колко протестиращи ще се съберат, но заяви, че очаква това да е "най-големият протест, правен през годините досега". Освен полицията, в него ще се включат служители на затворите и военнослужещи.

След като кабинетът обяви намеренията си за съкращения на плащанията в сектор "Сигурност" във вторник, полицаите започнаха протести и блокиране на столицата срещу готвените промени. Това предизвика отстъпки в плановете на правителството, но остана твърдата им позиция, че трябва да се прекрати индексирането на заплатите всяка година с по 2% от натрупан стаж, както и дължимата отпуска за служителите в сектора да се свие от 30 на 20 работни дни.  

В подготовка за утрешния протест Валентин Попов коментира, че протестиращите не са склонни на компромиси и не са съгласни нито с намаляването на отпуските, нито с отмянаната на 2% от възнаграждението за прослужено време и запазване на обезщетението от 20 заплати след пенсиониране.

"Готови сме да разговаряме винаги, когато ни поканят във връзка с реформите в сектора", отбеляза Валентин Попов. Но допълни, че според него промените, които се правят в момента, не са реформа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване