11/07/15 07:57
(http://www.klassa.bg/)

Френска телевизия: „Черната кутия” е записала взрив в руския самолет

 

Британските и американските служби може да се окажат прави

Взрив е регистрирала „черната кутия” на борда на руския A321, който се разби на Синайския полуостров в миналата събота, съобщи френският канал France 2, като се позова на участник в разследването на катастрофата. По думите на анонимния източник не ставало дума за взрив на двигател. „Всичко е нормално по време на полета, а след това изведнъж няма нищо”, заявил източник, цитиран от АФП. Френски експерти заедно с руски специалисти взимат участие в разследването.

Продължаващият анализ на извлечените данни от „черните кутии" на катастрофиралия А321 не помага да се хвърли светлина върху причините за трагедията, съобщи още в сутринта в петък в. „Комерсант“, позовавайки се на свои източници, близки до разследването. „Транскрипцията на данните от "черните кутии" от А321 не помогнаха да се определи причината за най-тежката самолетна катастрофа в историята на Русия", посочил източникът. „Черните кутии“ показвали, че по време на полета, който продължи малко над 20 минути, всички системи на А321 са работели правилно. Обаче след „определено събитие" записите са прекъснати.

Тази информация до голяма степен се припокрива с версията на френската телевизия, с тази разлика, че не твърди нищо за бомба.

 

 

Много по знакова обаче бе реакцията на руския президент Владимир Путин, който нареди да се отменят всички пътнически полети до Египет. Спирането на полетите бе поискано преди това от шефа на Федералната служба за сигурност на Русия Александър Бортников. Русия трябва да спре всички пътнически полети до Египет, докато не стане ясно какво е причинило падането на самолета в Синайския полуостров, заяви директорът на ФСБ. Докато не разберем истинските причини за случилото се, смятам за добре да спрем руските полети до Египет, каза Бортников. Държавният глава се съгласи с тези препоръки и възложи на правителството да изработи механизми за осигуряване на връщането на руските граждани (около 45 000 туристи) в родината", съобщи прессекрекарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Руският самолет се разби в събота по време на полет от Шарм ел Шейх към Санкт Петербург, като всичките 224 души на борда загинаха. Литва стана поредната държава, спряла полетите си от и за египетския курорт, след като това направиха Холандия, Великобритания и Ирландия.

Това се случва непосредствено след като стана известно, че британските спецслужби смятат, че бомбата в разбилия се на Синайския полуостров руски самолет А321 вероятно е била заложена преди излитането от египетското летище Шарм ел Шейх. Британските експерти смятат, че взривното устройство вероятно е било заложено в багажното отделение на самолета, благодарение на някого, който има достъп до товаренето на багажа в самолета на летището в Шарм ел Шейх. Версията за бомба се появи след прехващането на редица съобщения, обменени между ислямисти на Синайския полуостров.

От Кремъл по-рано заявиха, че версии за причините за разбиването на самолета може да издига само от следствието и всички останали предположения представляват непроверена информация и спекулация.

Същевременно версията за бомба в руския самолет бе определена като възможна и от американския президент Барак Обама: "Мисля, че е възможно на борда да е имало бомба. И ние гледаме на това много сериозно", каза Обама.

Ако британското и американското разузнаване са прави в подозренията си, че бомба на борда е свалила руския самолет на Синайския полустров миналта седмица, това ще бъде важен момент в бързо еволюиращата джихадистка заплаха, пише в. „Файненшъл Таймс“.

Непосредствено след катастрофата "Ислямска държава" пое отговорност за падането на самолета, а ден след това повтори твърдението, без да уточни как точно е станало това.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване