11/07/15 07:32
(http://www.klassa.bg/)

Широколентовият достъп до интернет е бъдещето на дигитална Европа

 В рамките на два дни, VIVACOM беше домакин на Годишното събрание на Европейската асоциация на телекомуникационните мрежови оператори (ETNO). Мобилният оператор е единственият в България член на ETNO – асоциацията, която създава основните политики в областта на комуникациите.

Престижният форум на тема „Развитие на широколентовия достъп до интернет“ събра на едно място директори на водещи европейски телекоми (Deutsche Telecom, Orange, Telefonica, Telecom Austria, Portugal Telecom, Telecom Italia, Turk Telecom и др.), както и представители на институциите от България и ЕС – Ева Паунова, депутат от ЕП, Валери Борисов, Зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Антъни Уелън – директор DG Connect в Европейската комисия

Дебатът за новата дигитална среда, нуждата от по-модерна и устойчива мрежова инфраструктура и въвеждането на 4G извежда на преден план необходимостта от сериозно облекчаване на административните режими и тромавите процедури, за да се стимулира изграждането на високоскоростни мрежи и привличането на инвестиции.

 „Широколентовият достъп е възможност за модернизиране и разгръщане капацитета на институциите и бизнеса в България. Нужно е да изградим стабилна комуникационна инфраструктура, която да посрещне нуждите на всички потребители, независимо къде живеят те. България е сред 10-те държави с най-високи скорости за достъп до интернет, което се дължи основно на свободното развитие на пазара“, каза Валери Борисов. Той допълни, че правителството ще следва политика на изграждане на опорни мрежи към отдалечените райони като насърчава операторите да инвестират в крайните абонатни линии. Такъв е тристранният проект между България, Румъния и Сърбия за изграждане на широколентова мрежа в северозападна България и съседните райони на Румъния и Сърбия. Проектът ще свърже административните органи, здравни и учебни заведения в граничните райони на трите държави.

В рамките на дебата, Антъни Уелън дефинира широколентовия достъп до интернет като естествена посока за развитие на телекомуникационния сектор. „Голяма част от компаниите се насочват все повече към създаване на бизнес модел с фокус върху дигиталните комуникации. Преходът, който наблюдаваме в момента е особено показателен за нуждата от модернизация на мрежите и инфраструктурата за нарастване потенциала на компаниите. Това е ценен и полезен преход за всички ни“, сподели той. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване