11/08/15 10:44
(http://www.klassa.bg/)

Астрономи са открили гигантски галактически куп

 Астрономи са открили гигантско сборище от галактики в далечна част на Вселената с помощта на космическия телескоп Spitzer на американската Национална космическа агенция (NASA) и инструмента за инфрачервени изследвания WISE. Галактическият куп, разположен на 8.5 милиарда светлинни години, е най-масивната структура, откривана досега на толкова голямо разстояние.
Галактическите купове са гравитационно свързани групи от хиляди галактики, всяка от които съдържа стотици милиарди звезди. С течение на времето куповете стават все по-големи, включвайки нови членове. Как се развиват тези структури? Как са изглеждали преди милиарди години? За да отговорят на тези въпроси, астрономитте отправят поглед назад във времето към младата Вселена. Тъй като пътуването на светлината до нас отнема време, ние наблюдаваме отдалечените обекти такива, каквито са били в миналото. Новооткрития галактически куп, наречен масивен свръхплътен обект (Massive Overdеnse Object - MOO) J1142+1527, виждаме какъвто е бил преди 8.5 милиарда години, още преди формирането на Земята.
Докато достигне до нас от далечни галактики светлината се “разтяга” в по-дълги, инфрачервени вълни. Тук влизат в действие инструменти като WISE и Spitzer. Инфрачервените телескопи “берат” далечните галактики като зрели череши от черешови дървета. В инфрачервените изображения на Spitzer далечните галактики изглеждат като червени точки, докато по-близките като бели. Астрономите най-напред са прегледали каталога на WISE, за да открият кандидат-купове, състоящи се от далечни галактики. След това са използвали Spitzer, за да пресеят 200 от най-интересните обекти. Spitzer не наблюдава цялото небе като WISE, но засича повече детайли. Галактическият куп MOO J1142+1527 се е отличил с масивността си. С помощта на наземни инструменти, екипът е изчислил, че масата на купа е квадрилион пъти по-голяма от тази на Слънцето, като това го прави най-големият куп, открит толкова назад във времето и пространството.
MOO J1142+1527 вероятно е един от само няколко купа с такъв мащаб в младата Вселена, предполагат учените. След като открият най-масивните купове, изследователите могат да започнат проучвания върху еволюцията на галактиките в екстремни условия по онова време.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване