11/08/15 10:45
(http://www.klassa.bg/)

В Шотландия ще построят най-големия плаващ вятърен парк

 Скоро Шотландия ще стане дом на най-големия в света плаващ в морето вятърен парк, пише Discovery News. През следващите две години норвежката газова компания Statoil ще изгради пилотния парк Hywind на 24 километра от бреговете на Питърхед. Очаква се включващият пет турбини парк да генерира 135 гигаватчаса електричество годишно, което е достатъчно за захранването на 20 хиляди домакинства.
Система от кабели и котви ще служи за закрепване на плаващите турбини към морското дъно, а голям кабел ще пренася генерираното електричество към станция на брега. Обикновено морските турбини се инсталират директно на дъното. Планира се строителните работи в морето да започнат през 2016 година. В момента най-големият неплаващ вятърен парк в море е London Array. Той се намира на 20 километра от бреговете на Кент. Неговите 175 турбини произвеждат 3000 гигаватчаса електричество всяка година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване