11/08/15 15:50
(http://pik.bg)

Експерт: Протестът на служителите в сектор „Сигурност” е тежък социален конфликт, породен от опита за въвеждане на промени тихомълком

Експерт: Протестът на служителите в сектор „Сигурност” е тежък социален конфликт, породен от опита за въвеждане на промени тихомълком

Протестът на служителите в Сектор „Сигурност” е тежък социален конфликт, породен от опита за въвеждане на промени тихомълком. Това каза за „Фокус” проф. Вихрен Бузов, експерт по кризи на сигурността. Според него основната причина за недоволство в силовите ведомства е орязването на социалните придобивки на работещите в тях. Той припомни, че предложението на Правителството за това е било прието напълно неочаквано.

„Най-вероятно този протест е породен и от това, че не се вижда възможност да се постигне споразумение чрез преговори, какъвто е нормалният път при такива социални протести”, допълни експертът. Според него намирането на компромис е в общ интерес, както на управляващите, така и на работещите в Сектора.

„Тези протести освен, че затрудняват движението в София и пречат на гражданите да стигнат до своите домове, всъщност са и предизвикателство, защото става дума за Сектор „Сигурност” и за служители, които имат определени функции – да охраняват, да носят отговорност. Така, че трябва да очакваме да седнат на масата на преговорите, тъй като със силови решения нищо не може да бъде постигнато”, посочи още проф. Бузов.

Той е на мнение, че заплахите за уволнения от страна на управляващите и ескалацията на публични прояви от страна протестиращите не са правилния подход. По думите му, правилното решение може да бъде взето чрез преговори и компромис. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване