11/08/15 10:57
(http://www.klassa.bg/)

Как Путин ухажва най-близките съюзници на Обама в Сирия

 Ръката, с която президентът Обама иска да окаже по-голямо влияние в играта около гражданската война в Сирия, може би е твърде слаба и твърде закъсняла, коментираPOLITICO. Опарен от военната интервенция на Владимир Путин, през миналата седмица Обама преодоля предишния си отказ да изпрати сухопътни войски, обявявайки, че ще разположи малък контингент от американски спецчасти, за да помогне на близките съюзници на САЩ – сирийските кюрдски бунтовници.

Оказва се обаче, че кюрдите получават все повече подкрепа и от Русия – и дори им предстои да отворят офис в Москва. Вследствие това все повече се превръща в покер игра с високи залози за спечелване на влиянието в региона.

Макар че доскоро кюрдите търсеха по-близки отношения само със САЩ, сега „приветстваме стратегически отношения както със САЩ, така и с Русия“, казва Шерзад Язиди, представител на администрацията на Рожава (Сирийски Кюрдистан), живеещ в Сюлеймания. „Няма нужда едното да бъде за сметка на другото“.

Това може би е просто реторика. Във време, в което САЩ печелят все по-малко подкрепа и по-малки съюзници в сирийския конфликт, кюрдите може да решат да използват „руската карта“, за да приложат допълнителен натиск върху Вашингтон за помощ. Проблемът е, казва Шарбаст Наби, преподавател вCihan University в Ербил, че бунтовниците „не вярват, че САЩ ще ги подкрепя докрай. Затова те се опитват да намерят алтернатива с Русия“.

Засега кюрдите не са получили оръжия от Русия, твърди Язиди, но това може да се случи в бъдеще. Но демократичното самоуправление Рожава – както кюрдските бунтовници наричат себе си, планират да отворят магазин в Москва през следващите няколко седмици.

САЩ вече осъществиха ограничени военни мисии в региона, като например атаката на командоси през май, при която бе убит лидера на „Ислямска държава“ и нападението през септември срещу затвор на ИДИЛ, което доведе до смъртта на сержант от екип Delta.

Но американското присъствие е нищо в сравнение с това на руснаците, които са осъществили стотици въздушни удари през последните седмици и са помогнали за напредъка на силите на сирийския лидер Башар Асад, с който се бият кюрдите. Освен това обаче кюрдите и руснаците се борят и срещу общия враг в лицето на „Ислямска държава“ и Джабхат ал Нусра, радикални ислямистки групи.

Очаква се действията на американските войски да включват следене за изтребители F-15 и координиране на разполагането на самолети A-10 “Warthog” в подкрепа на кюрдите и вероятно други умерени светски бунтовници. Американските командоси се надяват да използват приятелско настроените бунтовници, за да прекъснат линиите на доставки към Ракка, столицата на „Ислямска държава“ в Сирия.

 

Белият дом твърди, че отрядите не са бойни групи. Разполагането им обаче може да доведе до жертви, когато командосите се ангажират в „какъвто и да е вид операции“, твърди Джошуа Ландис, ръководител на Center for Middle East Studies в University of Oklahoma.

“Те могат да бъдат ефективни бойци и помощници“, казва той, „но не могат да победят ИДИЛ. За да се случи това, САЩ ще трябва да установи по-добро правителство върху голяма част от контролираната от ИДИЛ територия, чиято площ според някои е колкото тази на Великобритания“.

През последната година кюрдските бунтовници служат като сухопътни войски в американската военновъздушна война в Сирия, като дори победиха „Ислямска държава“ в битката за Кобане. По-рано тази месец военновъздушните сили на Пентагона пусна 50 тона оръжия и амуниции в Северна Сирия, за да въоръжи кюрдските бойци.

Кюрдските лидери обаче остават подозрителни към американските оръжия, тъй като Вашингтон засега не иска да признае бунтовниците за легитимна политическа сила. Това запазва вековните препятствия, започнали от края на Първата световна война, които от дълго време дразнят кюрдите и мечтата им за собствена държава. Откакто руснаците разшириха военните си действия в Сирия в края на септември, кюрдите търсят нови съюзници.

Русия от своя страна има интерес към кюрдите заради очевидната трайна амбиция на Путин да се изправи срещу САЩ и суперсилните им военновъздушни сили. Освен това кюрдските бунтовници сега контролират голяма ивица земя в Северна Сирия, разкъсана само от един район в близост до Джарабулус, все още част от „Ислямска държава“.

САЩ и бунтовниците не са единствените, които играят на масата за покер. Сирийските кюрдски бунтовници са водени от Партията демократично единство (ПДЕ), филиал на Кюрдската работническа партия (КРП) в Турция. Американското и турското правителство определят КРП като терористична организация заради продължащия 31 години въоръжен бунт срещу турците. КРП казва, че води военна борба за демокрация и кюрдска автономия в Турция.

Турските власти се опасяват, че победите на ПДЕ в Сирия ще засилят КРП в Турция. Те оказват сериозен натиск върху САЩ да ограничат отношенията си с ПДЕ и бунтовническите организации до минимум, твърди професор Наби. И наистина, през последните месеци турските сили атакуват кюрдските сили в Сирия. След победата на президента Реджеп Тайип Ердоган в неделя тези политики вероятно ще продължат, което допълнително ще задуши американската политическа подкрепа към бунтовниците и ще отвори вратата за ново ухажване за Русия.

Играта на влияние става все по-сложна, тъй като КРП и съюзниците ѝ търсят политически статут в региона. „Ние се борим за демокрация не само в Рожава и Сирия“, казва Гариб Хасу, представител на ПДЕ в кюрдския регион в Ирак. „Ние се борим за демократичен процес в целия Близък изток“.

 

ПДЕ казва, че е създала уникален експеримент с демократичното самоуправление в Рожава, кюрдския регион в Сирия. Местни съвети администрират градовете под контрола на бунтовниците, гарантирайки представителство на религиозните и етническите малцинства, както и на жените.

Лидерите на ПДЕ твърдят, че предлагат демократична светска алтернатива на екстремистките ислямистки групи, контролиращи части от региона.

Съветите са експеримент, казва Азад Али, директор в Rudaw Research Center в Erbil. “Това не е демокрация и те не са перфектни“, казва той, „но са много по-добри от военната диктатура“.

„ПДЕ включва и граждани при взимането на решение, не само военни“, казва Али, който също е сирийски кюрд.

Най-важното е, казва Али, че бунтовниците печелят обществена подкрепа, като осигуряват сигурност в разкъсания от война регион. „Моето село щеше бъде разграбено и унищожено, ако не беше ПДЕ“, допълва той.

И все пак се оказва, че САЩ, които подкрепят демокрацията, не могат да подкрепят усилията на ПДЕ за разпространение на политическото им влияние. ПДЕ е изправена и пред критики заради изключването на други кюрдски партии. Камиран Хаджо, представител на конкурентната Демократическа партия на Кюрдистан (ДПК) в Сирия, казва, че нито той, нито други основни кюрдски партии нямат позволение да се организират политически или военно в контролираните от ПДЕ зони.

Хаджо очаква САЩ да наложат натиск върху ПДЕ за промяна на тази политика. Той обаче смята още, че военният алианс между САЩ и ПДЕ е временен.

„Американците просто използват войските на ПДЕ в борбата си с ИДИЛ“, казва той. „След това не мисля, че американците ще поддържат политически отношения с ПДЕ или КРП“.

Именно в това се таят опасенията на лидерите на ПДЕ. Те очакват политическо признание в замяна на военния си успех.

Затова засега те са готови да си сътрудничат с Русия, новия играч на масата. Никой обаче не знае кой държи печелившата ръка.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване