11/08/15 12:00
(http://pik.bg)

Министър Танева: МЗХ реализира редица успешни политики за формиране на здравословни навици на хранене в подрастващо поколение

Министър Танева: МЗХ реализира редица успешни политики за формиране на здравословни навици на хранене в подрастващо поколение

МЗХ реализира редица успешни политики за формиране на здравословни навици на хранене в подрастващо поколение. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в предаването „Агросвят” по Дарик.

Oтносно данък „Вредни храни“ и позицията на земеделско министерство, министър Танева обясни: „Бих посъветвала да говорим за данък „Обществено здраве“, защото употребявайки многократно „вредни храни“, ще оставим у потребителя усещането, че това, което се предлага в магазинната мрежа, е вредно”.

„А в крайна сметка има и европейски, и национален единен орган за контрол върху храните и не следва да причиняваме това, включително и като щета в доверието на потребителя, а и като оценка на всички производители, които предлагат произвежданите от тях храни”, заяви Десислава Танева. По думите й, Министерство на земеделието и храните не е участвало в работната група или в екипа на Министерството на здравеопазването, подготвил този законопроект, и представен вече за обществено обсъждане.

„Второ, Министерството на земеделието и храните напълно подкрепя философията, целта да мотивираме особено и младото, подрастващо поколение да формира у себе си здравословни начини и навици на хранене. В тази връзка, мога да цитирам политиките, които Министерството на земеделието и храните реализира: успешна програма „Училищен плод“, второ – програма „Училищно мляко“. От тази есен стартирахме програмата „Училищно мляко“”, уточни Танева.

„Трето – излязоха измененията на Наредба №9, касаещи качеството и стандартите на храните, които се предлагат в детските заведения и училищата. Всички те стават по Български държавен стандарт или браншови стандарт. Всичко се прави в посока за формиране на здравословни навици на хранене у младото поколение с превенция на различни заболявания, които могат да се получат”, обясни още земеделският министър.

Десислава Танева допълни, че МЗХ е готово заедно с Министерство на здравеопазването да подготви цяла стратегия в тази връзка и всичко, което могат да въведат чрез политики на храненето да бъде направено. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване