11/08/15 10:48
(http://www.klassa.bg/)

Ромското включване за ГЕРБ

 Един от най-забавните аспекти на току-що приключилите избори беше изборът на ромите да гласуват за ГЕРБ. В много места, където те преди са гласували за ДПС или настоящите управници, те изведнъж смениха политическата си ориентация. При условие че управляващата партия се кълнеше, че ще направи всичко възможно за ограничаване на купения вот, това изглежда на пръв поглед странно. На втори поглед обаче това показва тактика на ГЕРБ да създават контролиран вот с други методи - жандармерия или заплахи към ромските тартори, както твърдят представителите на другите партии. По-лошото е, че на много места подкрепата от т.нар. ромски секции е идвала дори когато кандидатите на партията са водели убедително и показват всеядността на ГЕРБ.
 
Кой купи ромите в Добрич
 
Резултатът от първия тур на кметската надпревара в Добрич по нищо не предвещаваше развръзката на балотажа. След него кандидатът на ГЕРБ за четвърти мандат Детелина Николова водеше пред кандидата на Реформаторския блок Йордан Йорданов с близо 30%. На нея на практика не й стигна малко под един процент, за да бъде победител още на първия тур. На балотажа обаче Йорданов успя не само да стопи разликата, но и да отмъкне победата на Николова с разлика само от 283 гласа. По тази причина от ГЕРБ и от РБ започнаха да си отправят взаимни обвинения в купуване на гласове. Във в. "24 часа" бяха публикувани резултатите от няколко секции, в които превес има кандидатът на реформаторите. Изданието се позова на застъпници, според които в 5 секции с ромско население Йорданов има повече гласове. От щаба на Реформаторския блок не останаха длъжни и отговориха, че това далеч не са всички секции, в които гласува ромското население в Добрич. И предоставиха резултати и от други пет секции, за които според щаба на блока кандидатът на ГЕРБ има превес в резултата.
 
"Столипиново" подкрепи Тотев
 
И докато арбитър в спора между ГЕРБ и реформаторите ще бъде съдът, защото в четвъртък от формацията на Бойко Борисов подадоха жалба и настояват за ръчно преброяване на бюлетините, то за балотажа в Пловдив спокойно може да се каже, че гласовете от ромския квартал "Столипиново" бяха в основата на спечелването на втория кметски мандат на Иван Тотев от ГЕРБ. Подобно на балотажа в Добрич и този в Пловдив изглеждаше след първия тур предрешен. Тотев получи 39.55% от гласовете, а опонентът му от Патриотичния фронт Славчо Атанасов – 21.12%. Преднината на кандидата на ГЕРБ беше 22 244 гласа. За втория тур Тотев получи подкрепата на класиралата се на трето място с около 14% Дани Каназирева и на подкрепения от Реформаторския блок Здравко Димитров, който получи 10%. Балотажът в Пловдив обаче стана доста оспорван, като до последно не се знаеше кой ще бъде победител. За спечелването на изборите от Тотев най-голяма заслуга има ромският квартал "Столипиново". Според протоколите от 33-те избирателни секции в ромския квартал, където живеят около 40 000 души, от които 18 000 са избирателите, вота там печели кандидата на ГЕРБ. Резултатите от тези секции сочат, че Тотев е получил 2299 гласа срещу 1494 гласа за Атанасов. От протоколите се вижда, че в част от секциите минимален превес има Тотев, а в други - Атанасов. По-високият резултат за Тотев от 805 гласа е дошъл от 8 секции, където гласовете в полза на Тотев са значително повече от тези на опонента му. Разликата между Тотев и Атанасов на втория тур беше 1416 гласа, което означава, че гласовете от "Столипиново" пак са се оказали решаващи за избора на кмет.
 
От ДПС в ГЕРБ
 
В редица области, между които Плевен, Хасково, Ямбол и Варна, подкрепата на ромите не беше чак толкова решаваща за кандидатите за кметове, но пък беше показателна за "преливането" на гласове от ДПС към формацията на Бойко Борисов. В добилото популярност плевенско с. Буковлък заради обтягането на отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок покрай съмненията за купуване на гласове тази тенденция е най-отчетлива. Общо трите секции в селото, две от които са само ромски, имат 2780 избиратели. Протоколите от първия тур на изборите сочат, че ромите масово са гласували за листата на ДПС за общински съветници. Тя е получила общо 1167 гласа. Листата на РБ са подкрепили 513 избиратели, а тази на ГЕРБ скромните 88 гласа. Предпочитанията за кмет на Плевен обаче са доста по-различни от тези за листите за общински съветници. Картината на втория тур от кметската битка обаче е коренно променена. Общо в трите секции кандидатът на ГЕРБ е получил 1906 гласа, кандидатът на реформаторите Георг Спартански – скромните 35 гласа. Което означава, че хората, които са го подкрепили на първи тур – 276 души, или не са излезли изобщо да гласуват, или - което е и по-вероятното - за една седмица са "преосмислили" предпочитанията си.
 
Гласувалите за ДПС на първия тур от кметските избори в Хасково също масово са подкрепили кандидата за кмет от ГЕРБ Добри Беливанов. Резултатите от първия тур от гласуването в деветте секции в квартала сочат, че Беливанов е получил 1001 гласа срещу 1080 за Георги Иванов. За кандидата за кмет на ДПС са гласували 585 души. За сравнение - на предходните местни избори през 2011 г. ГЕРБ са получили 459 гласа, Георги Иванов - 1563, а ДПС - 481. На втория тур от сегашните избори обаче Беливанов печели в тези секции с 1943 гласа срещу 764 за Георги Иванов.
 
Подобна беше и картината в Ямбол, където досегашният кмет от ГЕРБ Георги Славов без проблеми спечели изборите още на първия тур. В деветте ромски секции в града Славов е получил общо 598 гласа, а листата за общински съветници на ГЕРБ чувствително по-малко – 133. Гласовете в повече за Славов най-вероятно са дошли от ДПС, които нямаха кандидат за кмет и за листата им за общински съветници в същите секции са гласували – 891 души.
 
Във Варна ромските секции в кв. "Аспарухово" също масово са гласували за ГЕРБ, което се свързва с промяната на политическите предпочитания на местния политически брокер Янко Станев, който за пореден път се пребоядиса, този път от СДС на ГЕРБ.
 
Подобни трикове обаче показват, че първа част от победа на ГЕРБ на местните избори се крепи на ромски крака и може да се разклати при друг вот. Както и че управляващите се поставят под зависимостта на местни тартори или политически въжеиграчи, което несъмнено ще удря по имиджа им оттук насетне.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване