11/08/15 21:25
(http://www.dnevnik.bg/)

Симеон Дянков: Бомбата енергетика ще гръмне в лицето на правителството


Според бившия финансов министър в правителството "Борисов" Симеон Дянков България взема прекалено чести и прекалено големи заеми, което дава лоши сигнали навън - че България не е финансово стабилна. В интервю за Би Ти Ви Дянков коментира, че парите - 16 милиарда миналата година и 5 милиарда следващата година - отиват за запълване на една голяма дупка в бюджета - енергийният сектор.

"Там има огромен дефицит – над 4 милиарда лева. По никакъв начин той не е покрит тази година, миналата година, по-миналата година, а се натрупва. В сравнение с 2012 г. той е вече 2 пъти по-голям", каза Дянков. Според него единствената причина да се иска дълг, значително по-голям от дефицита, който се трупа за 2016 година, това е да има един значителен резерв – той е над 2 милиарда лева, за евентуално спасяване на енергийния сектор.

"Аз съм убеден, че енергийният сектор така не може да продължи още една година и ще трябва да се спасява следващата година с около 2 - 2.5 милиарда лв.", коментира Дянков и обясни, че това не е влязло в бюджета, защото тогава България ще отиде на свръх дефицит и комбинирано с миналата година, когато вече е била на свръх дефицит, Европейската комисия ще й наложи доста тежки санкции. "Затова, според мен, се премълчава това на този етап", каза бившият финасов министър.

Според него правителството трябва да вземе непопулярни мерки и да ги обясни, а не да чака бомбата енергетика "да избухне в лицето му".

Решението на проблема е да се вдигнат много повече цените на електроенергията – и за домакинствата, и за бизнеса, защото производителите на ток, на които дълго време не им се плаща, ще намалят производството. "Единственият начин е да си признае правителството: НЕК е в състояние на несъстоятелност – банкрут. Нека да тръгнем по този път", заяви Дянков.

Бившият министър на финансите коментира и протеста на полицаите. Според него гневът им е несправедлив, както и не е заслужено те да получават 20 заплати при ранно пенсиониране, а всички останали да получават или 3, или 6, ако работят в държавната администрация, или дори по-малко, ако работят в частни фирми.

"Службите за сигурност и военните, и ДАНС, и МВР още от време на социализма са много привилегировани спрямо всички останали групи в обществото", коментира Дянков в интервю за Би Ти Ви.

Според него правителството, министърът на финансите Владислав Горанов и вътрешният министър Румяна Бъчварова вършат това, което трябвало да се свърши много по-рано. "При нас също пробвахме, между другото, и 2010-та и 2011-та, даже и 2012-та, точно в МВР да направим... Тогава министър Цветанов спираше каквито и да било реформи. За това казвам, че човек, който не е от системата на МВР -като министър Бъчварова, има по-голям шанс да направи реформи", заяви Дянков.

По думите му сега е моментът да се правят такива реформи, защото току-що, на местните избори правителството на ГЕРБ е получило голяма подкрепа и хората вярват на Бойко Борисов. "Особено важно е, че и Реформаторският блок – в случая Радан Кънев, подкрепи тези реформи. Да не се отстъпва назад. Ако сега се отстъпи назад, ще се чака чак след няколко години евентуално по-реформаторски настроен кабинет да го направи", подчерта Симеон Дянков.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване