11/08/15 11:50
(http://www.dnevnik.bg/)

"Спаси София" организира протест срещу инфраструктурен проект, иска оставката на Петър Диков


Скоро една от инфарктните точки в югозападната част на столицата - кръстовище на булевардите "България" и "Акад. И. Е. Гешов" ще се превърне в строителна площадка, която ще погълне почти 25 милиона лева, за да се превърне в неефективно кръстовище на две нива. Това твърдят от неправителната организация "Спаси София".

С искане за спирането на проекта, за оставката на главния архитект Петър Диков и непреназначаването на зам.-кмета по транспорт Любомир Христов "Спаси София" организира протест на подлеза на бул. "България" и бул. "Акад. И.Е.Гешов" от 14 часа днес.

Редица граждански организации и живущите в района не са съгласни с представеното от Общината проектно решение за строежа на кръстовището на две нива. Изграждането му е необходимост, но трябва да бъде извършвано само след анализ на последствията върху всички засегнати страни, се казва в текста на разпратеното до медиите съобщение на "Спаси София".


Според неправителствената организация представеният проект не решава никакви проблеми: "светофарите се запазват, градският транспорт е напълно игнориран, а за пешеходци, велосипедисти, майки с бебешки колички и хора със затруднено придвижване дори не е помислено".

"Заради това, а и заради натрупаната поредица от вредни за София решения, оставки ще бъдат поискани и от двамата пряко отговорни общински служители - главния архитект Петър Диков и досегашния зам.-кмет по транспорта Любомир Христов. Тези две лица отдавна са се превърнали в символ на некомпетентност, грешни решения, лъжи, неспазени обещания и провалени проекти, некачествено строителство и липса на естетика на изпълняваните проекти, както и липса на диалог с гражданското общество", се казва в текста.

От "Спаси София" са поканили всички представени в Столичен общински съвет партии да ги подкрепят и да се ангажират с разрешаването на тези проблеми.

Протестът е подкрепен и от сдружение "Велоеволюция", сдружение "Път за бебешки колички в София", гражданска инициатива "Зелени релси" и фондация "Форум", както и от живущите в съседните квартали.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване