11/09/15 06:45
(http://pik.bg)

АБВ настоява да се стимулират с пари общините, които извършват повече социални дейности

АБВ настоява да се стимулират с пари общините, които извършват повече социални дейности

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин заяви, че ПГ на АБВ ще настоява при обсъждането на Бюджет 2016 в парламента за по-голямо увеличение на парите за общини, които извършват повече социални дейности. Това стана ясно по време на Националния съвет на ПП АБВ и ПГ на ПП АБВ. Ивайло Калфин обясни, че целта е Бюджет 2016 да се фокусира върху намаляване на неравенствата в качеството на живот в българското общество и едновременно с това социалната система да се насочи най-вече към хората с най-голяма нужда от подпомагане. По думите му, за да стане това, са необходими промени в големи социални системи. Вицепремиерът допълни още, че разходите през 2016 г. се увеличават с около 2 млрд. лв. в сравнение с тази година при намаляване на дефицита. От тях около една четвърт са за социална политика, а голямата част отиват в пенсионната система, където увеличението е с близо половин милиард лева. Калфин уточни, че предстоят още реформи в социалния сектор, като една от тежките теми е тази за хората с увреждания. Ивайло Калфин каза още, че Министерството на труда и социалната политика подготвя нов закон, който цели да отдели социалните плащания от социалните услуги.
Във връзка с предстоящите президентски избори лидерът на ПП АБВ Георги Първанов заяви, че партията ще се бори за победа. Първанов посочи, че на президентските избори партията има потенциала самостоятелно да покаже убедителен резултат. Той поясни, че АБВ търси взаимодействие не само в лявото, но и в центристкото политическо пространство. Георги Първанов каза, че България има нужда от уважаван президент. По думите му, НС на АБВ се е обсъдил темата за взаимодействието в лявото политическо пространство. 
Той заяви, че АБВ подава своята ръка за взаимодействие в лявото пространство и го прави с идеята да бъде дългосрочно, като допълни, че политическият живот не може да се развива без силна левица. По думите му, от АБВ са готови на компромиси в рамките на едно равнопоставено взаимодействие. Според него АБВ няма да приеме високомерно отношение и менторски тон. Първанов уточни, че партията се наложила в парламента като носител на една модерна култура. Според него АБВ е постигнала добър резултат на местните избори - над 40 общински кметове, над 120 кметове на населени места и над 150 общински съветници избрани с прякото им участие. Георги Първанов честити на избраните кметове и общински съветници и им пожела успешен мандат. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване