11/09/15 13:22
(http://pik.bg)

В 18 града в страната дишат мръсен въздух

В 18 града в страната дишат мръсен въздух

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено вчера в 18 града в страната, съобщи на сайта си Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/.

Фини прахови частици в повече са регистрирани в Благоевград, Бургас, Несебър, Девня, Варна, Добрич, Горна Оряховица, Враца, Видин, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Стара Загора, Кърджали и Шумен. Стойностите са между 1,21 и 2,09 пъти над средноденонощната норма, като най-високи са в бургаския квартал "Долно Езерово".

На 7 ноември /събота/ наднормено запрашаване на въздуха е измерено в 19 града в страната - Благоевград, Бургас, Несебър, Девня, Варна, Добрич, Горна Оряховица, Враца, Видин, Перник, Плевен, Ловеч, Пловдив, Русе, Смолян, София, Стара Загора, Кърджали и Шумен. Стойностите са били между 1,01 и 4,51 пъти над средноденонощната норма за фини прахови частици, като най-високи са били стойностите във Видин.

Същия ден в Гълъбово са измерени наднормени стойности на серен диоксид във въздуха.

Регистрираните стойности са 2,12 пъти над средночасовата норма и 1,01 пъти над средноденонощната норма.

Според регионалната екоинспекция в Стара Загора е регистрирано и превишение на алармен праг по показател серен диоксид, като замърсителят е измерен в три последователни часа - в 15.00, 16.00 и 17.00 часа, се посочва в сайта на ИАОС.

Високите концентрации са следствие от едновременната работа на мощностите в "Брикел" ЕАД - гр. Гълъбово, "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД, ТЕЦ "Ей и Ес - 3С Марица изток 1" ЕООД и ТЕЦ "КонтурГлобъл Марица изток 3" АД. Към момента всички действащи мощности със сероочистващи инсталации работят, съгласно действащите Комплексни разрешителни на дружествата, се посочва в съобщението.

Предприети са мерки за оповестяване на населението в 17.30 часа, съгласно Инструкция за информиране на населението и са отменени в 19.00 часа след регистриране на средночасова стойност под нормата. Екоинспекцията е издала предписания за намаляване на емисиите на серен диоксид чрез повишаване степените на десулфуризация на работещите мощности, се посочва още в съобщението.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване