11/09/15 07:29
(http://www.dnevnik.bg/)

Израел иска САЩ да увеличат военната си помощ за страната до $5 млрд. годишно


Лидерите на САЩ и Израел ще се срещнат официално за пръв път от повече от година насам, през която бе сключено международно споразумение за ядрената програма на Иран, а палестинците започнаха нова вълна от насилие срещу евреи в страната.

Преди разговорите с Барак Обама във Вашингтон израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че сега е време да се продължи отвъд "разногласията в семейството" по повод иранската сделка. "Време е да подсилим Израел и това е най-добрата гаранция за мира", каза той. Високопоставен американски представител допълва пред "Ройтерс", че "дебатът за Иран затихна, очевидно смятаме, че Конгресът затвора тази глава".

Същият американски източник казва, че израелско-палестинският мир също ще е назад в списъка с теми за разговорите, защото Обама вече е дал да се разбере, че САЩ не вярват в споразумение за появата на палестинска държава до края на мандата му през януари 2017 г.

За сметка на това фокусът ще бъде върху военната помощ за Израел, която може да подсили и вътрешнополитическите позиции на Нетаняху. В момента американският пакет възлиза на 3.5 млрд. долара годишно, а Израел искал по 5 млрд. долара в следващите 10 години, твърдят пред "Ройтерс" източници от Конгреса във Вашингтон. Най-вероятно всяка от страните ще направи ход с по 1 млрд. долара - Нетаняху ще отстъпи, а САЩ ще увеличат военната помощ до сума между 4 и 5 млрд. долара.

При визитата на израелския премиер няма да има нов договор, а най-много Меморандум за разбирателство по преговорите. Съгласно него Израел може да поиска увеличаване на доставките на 50 броя бойни самолети F-35. Първите от тях трябва да започнат да пристигат в страната догодина, а така Израел ще е и първата държава в района с такова модерно оръжие. Американската помощ вероятно ще отговори частично и на тревогите на израелците от перспективата при падане на санкциите Иран да получи средства за инвестиране в ракетни технологии и удвояване на финансирането на "Хамас" в Ивицата Газа и на "Хизбула" в Ливан.

Хладните отношения между Обама и Нетаняху няма да се променят и израелският лидер най-вероятно ще изчака да се появи новият президент след около 14 месеца.

Между двете страни продължават да прехвръкват искри. Последният инцидент стана преди седмица, когато новоназначеният за връзки на кабинета на Нетаняху с медиите Ран Барац се оказа, че е пускал в социалните мрежи обвинения срещу Обама, че е антисемит и намеквал, че държавният секретар Джон Кери имал психическите способности на 12-годишен. Белият дом и Държавният департамент протестираха, последва извинение, но най-вероятно кариерата на 42-годишният Барац в кабинета приключи още преди да е започнала.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване