11/09/15 08:50
(http://www.klassa.bg/)

Ирит Лилиан: Еврейските места в България могат да привлекат туристи

 С посланика на Израел у нас разговаря ГЕОРГИ МИЛКОВ

- Посланик Лилиан, връчихте акредитивните си писма преди три седмици, какви са първите ви стъпки в България?

- Моят план за работа тук е доста разнообразен, а основната цел – да продължа отличните отношения между България и Израел и да ги задълбоча. Политическите връзки са наистина отлични - на министерско ниво, между премиерите... Ще имаме поредната междуправителствена среща,

очакваме

израелският

президент да

посети България

през 2016 г.

Много израелски компании инвестират тук в недвижими имоти, строителство, медицина и здравеопазване, земеделие... Ще обърнем още внимание на икономическите връзки, опитвайки се да намерим нови ниши. Но това, което трябва да направим, е да задълбочим връзките не само на правителствено, но и на междучовешко ниво, да обърнем внимание на връзките между младите поколения.

- Имам чувството, че у нас единственото, на което разчитаме, когато говорим за връзките с Израел, е фактът, че сме спасили евреите си преди 70 години.

- Това, което българите са направили, е нещо наистина забележително и то не трябва да се забравя. Както и депортирането на евреите от Тракия и Македония. Нищо не трябва да се забравя, особено сега, когато в Европа духат особени ветрове. И въпреки че България е толерантна страна, тези ветрове няма да спрат. Национализмът се надига във все повече страни, все по-често се сблъскваме с феномените на ксенофобията и нетолерантността. Затова

трябва да

инвестираме

не само в

спомените, но

и в чувствата

и духа, които са стояли зад онзи акт на спасяването на евреите преди 70 г. Иначе това ще се превърне в един далечен исторически факт и няколко документа, които няма да означават нищо за младите поколения. А за нещастие поколението на оцелелите от Втората световна война си отива. Някъде прочетох, че до 2030 г. няма да е останал нито един жив от хората, преживели холокоста. Но дълг на новите поколения е да съхранят този спомен. Затова смятаме да направим много неща в академичната сфера, на университетско ниво, по-често да споделяме мнения по общи наболели въпроси като приемането на различните, имигрантите, програми за толерантност, използването на социалните медии в полза на хората. Нещо, в което си заслужава да се инвестира, това е културата. Фактът, че израелската култура е много жива и модерна, е неизвестен в България.

- Как смятате да промените това?

- По този въпрос имаме много идеи. Тази седмица стартираме с посещение на израелската писателка Цруя Шалев, която е много известна в Европа. В Германия и Италия тя е буквално суперзвезда. Тук все още не е популярна, затова ще я представим на българската публика с една от книгите ѝ - “Любовен живот”, която бе преведена на български език. Ще продължим с модерно изкуство, танци... Ще затворим цикъла от събития по случай 25-ата годишнина на нашите дипломатически отношения на 8 декември в Младежкия театър с хореографката Ренана Раз. Имаме много планове за следващата година. Ако трябва да обобщя -

ще се

концентрираме

в икономиката,

интелектуалната и

културната сфера

Разбира се, ще се опитаме да запазим всичко направено досега в останалите нива на българо-израелските отношения. Включително и на общинско ниво. Даже вече започнахме с посещение в Бургас, където се срещнахме с кмета и областния управител. Там има много възможности за сътрудничество.

- Темата “Бургас” неминуемо ще ни отведе в посока, различна от културата.

- Разбира се, няма как да не споменем летището и целия комплекс за сигурност, но, за съжаление, заради трагичния инцидент там последните 3 години се концентрирахме основно върху въпроса за противодействие и борба с тероризма. Това отне много от енергията на посолството. Нямаме никакво намерение да неглижираме този проблем, защото той е стратегически важен, а и предизвикателствата стават все по-големи, но всичко това вече е като имплант в ДНК-то на нашите отношения. Има обаче и други сектори, в които можем да си сътрудничим.

- Дайте пример.

- Например семинари от взаимен интерес по теми, които са актуални и тук, и в Израел. Да речем, процеса на абсорбиране на имигранти. Ние имаме голям опит с това, въпреки че при нас емигрантите са различни и имат общ интерес и бекграунд с тези, които вече живеят на територията на страната. Но и тук може да се намери връзка. Хората са хора навсякъде, всеки търси по-добро бъдеще. И макар да чуваме, че по-голямата част от имигрантите нямат намерение да остават в България, някаква част от тях все пак ще останат. Било то, защото нямат средства да продължат по-нататък или защото България има квота от ЕС и трябва да приеме определен брой бежанци. А ние имаме опит в това още от създаването на Израел и бихме могли да намерим много интересно поле за сътрудничество.

- В същото време Бургас остава атрактивна дестинация за израелци.

- Абсолютно! И ако погледнем статистиката, ще видим нещо невероятно. Дори след атентата имаме повишаване на интереса, разбира се, веднага след трагедията се наблюдава спад, но за много кратко време, след което имаме трайно повишаване. А през 2015 г. имаме 30% ръст на израелските туристи в Бургас в сравнение с миналата. Следващата вероятно ще са още повече. Имаме и туристи, които предпочитат България като зимна дестинация.

- Когато пътувате из страната, не пропускайте да посетите Видин, там ще намерите много интересни неща.

- Да, знам, че има голяма изоставена синагога, която е била много красива. В България имате много такива места, които биха могли да се превърнат в културни и туристически забележителности. На връщане от Бургас минах през Карнобат, където има старо еврейско гробище. Някои от плочите са средновековни и не всичко може да се разчете. Но видях много красиви надписи от XVII и VIII век. Занемарено и изоставено е, дори напълно забравено. Но така е и на други места в Европа и това е разбираемо. Еврейските общности стават все по-малки. Не може всичко да се реновира и поддържа, но на много места

общините могат

да се възползват

от подобни места, използвайки ги разумно и превръщайки ги в културни магнити. В Бургас старата синагога е реновирана и използвана като артгалерия. Подобни места привличат еврейски туристи. Вижте Полша. Това е трагична земя за евреите, а въпреки това днес има все повече туристи от САЩ, Австралия и другаде, които отиват, за да видят не толкова лагерите на смъртта, а заради останалото еврейско културно наследство. Това го има дори в съседна Турция, на границата с България. В Одрин са реставрирали синагогата, превръщайки я в красив монумент. Знаем, че това място няма да е център на еврейски живот, защото няма никакви евреи в Одрин, може би двама-трима, но не и нещо, което може да се нарече общност. Еврейските организации обаче са обявили, че в Одрин има стара синагога и хората отиват там, за да я видят. Места като синагогата във Видин биха могли да донесат много ползи. Винаги има административни проблеми, които пречат, но ако се работи целенасочено, може да има голям успех.

 

 

 

 

CV

 

Родена на 2 февруари 1962 г. в Израел

Магистър по египтология и класически науки от университета в Ерусалим и бакалавър по археология и древни култури от Телавивския университет

Работи като журналист от 1983 до 1986 г.

Започва работа в Министерството на външните работи през 1986 г.

Първи секретар в посолството на Израел в Сингапур (1991-1996)

Съветник по културните въпроси в израелското посолство в Париж (1999-2004)

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване