11/09/15 12:34
(http://www.dnevnik.bg/)

Промените в климата могат да увеличат бедните със 100 милиона души към 2030 г.


Без адекватна политика, която да предпази бедните от климатичните аномалии и покачването на нивото на световния океан, повишаването на температурата в световен мащаб може да увеличи броя на бедните хора със 100 милиона души към 2030 г., гласи доклад на Световната банка, цитиран от Ройтерс.

Организацията посочва, че премахването на крайната бедност – една от 17-те цели, одобрени от ООН през септември, ще бъде невъзможно, ако не се вземат предвид глобалното затопляне и последствията от него върху бедните.

Необходими са по-амбициозни планове за намаляване на вредните емисии, които да задържат покачването на температурата в рамките на договорените 2 градуса по Целзий, за да облекчат негативните ефекти върху бедните, добавя докладът.

Климатичните промени и сега нанасят вреди заради намаляването на добивите в земеделието, наводненията, които унищожават домове; освен това глобалното затопляне увеличава заплахата от болести като малария, обясни Джон Рум, директор в Световната банка по климатичните промени.

Бедните семейства, особено в Субсахарска Африка и Южна Азия, са най-уязвими, тъй като основното им имущество обикновено са зле построени жилища и земеделска земя, върху които природните бедствия могат да нанесат непоправими щети.

Ефектите от промените в климата, които се отразяват най-неблагоприятно на бедните хора, са свързани на първо място с по-ниските добиви в земеделието. Докладът на Световната банка посочва, че ако не се вземат мерки, загубите в селскостопанския сектор могат да се увеличат с 5% през 2030 г. и 30% към 2080 г.

Освен това глобалното затопляне увеличава риска от разпространения на болести като малария, диария, недохранване и води до по-ниска производителност на труда. Повишаването на температурите с 2-3 градуса по Целзий може да увеличи броя на хората, изложени на риск от малария, с 5% - или 150 милиона души. Освен това климатичните промени могат да увеличат цените на хранителните продукти с 12% през 2030 г. в Африка, където 60% от разходите на най-бедните домакинства са свързани именно с прехраната.

Докладът предупреждава, че в периода 2015 г.-2030 г. политиките за овладяване на глобалното затопляне няма да имат съществен ефект. Ето защо от ключово значение е усилията да се насочат към мерки за адаптиране към промените. По-добрите социални системи и здравно осигуряване за всички граждани, внедряването на подобрения като защита при наводнения, системи за ранно предупреждение и създаване на по-устойчиви земеделски култури могат да предотвратят или да значително да компенсират негативните ефекти от измененията в климата върху бедните през следващите 15 години.

След 2030 г. възможността на света да се адаптира към неизбежните промени в климата ще бъде ограничена, предупреждава докладът, който излиза в навечерието на конференцията за климата в Париж (30 ноември -11 декември), където трябва да бъдат съгласувани мерки за ограничаване на глобалното затопляне.

За да се овладеят ефектите от климатичните промени, е необходимо да бъдат предприети незабавни мерки, които да ограничат вредните емисии до нула до края на века, посочва още Световната банка.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване