11/09/15 10:27
(http://pik.bg)

Проф. Чуков: С евентуалния атентат срещу руския самолет ИДИЛ пряко атакува Русия и Египет

Проф. Чуков: С евентуалния атентат срещу руския самолет ИДИЛ пряко атакува Русия и Египет

Инцидентът с руския пътнически самолет в Египет по всяка вероятност е терористичен акт. Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков, цитиран от "Фокус".

Той съобщи, че от прихванати от Британската разузнавателна служба телефонни разговори е станало ясно, че е твърде вероятно извършителите на атентата да са британци, които са членове на „Ислямска държава“.

Според проф. Чуков с евентуалното сваляне на руския самолет групировката атакува два от своите врагове – Русия и Египет. „Ислямска държава” изстрелва куршум към два от своите врагове. На първо място това е Русия, като целта е много силно да деморализира в момента сражаващите се на сирийска територия руски военнослужещи, най-вече руската авиация“, обясни проф. Чуков. Той допълни, че другият враг е Египет.

„Египетската държава буквално преди около една година също предприе бомбардировки над позиции на „Ислямска държава“ в Либия. Има и още нещо – това е едно традиционно обстоятелство, което се реализира от всички терористични организации на територията на Египет. Това е много силният удар върху туристическата индустрия на страната, която е основно перо на бюджета“, посочи арабистът.

Той каза още, че опасенията за спящи радикални ядра на „Ислямска държава” на Балканите са основателни. Според проф. Чуков причините за това са многото граждани от балканските страни в редиците на групировката, както и засиленият бежански поток.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване