11/09/15 18:15
(http://pik.bg)

Цачева обсъди възможностите за сътрудничество в областта на културата и туризма с председателя на Сената на парламента на Казахстан

Цачева обсъди възможностите за сътрудничество в областта на културата и туризма с председателя на Сената на парламента на Казахстан

Акцент върху възможностите за сътрудничество в областта на културата и туризма постави председателят на Народното събрание Цецка Цачева на срещата си с председателя на Сената на парламента на Казахстан Касим-Жомарт Кемелевич Токаев. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента, е на двудневно официално посещение в Република Казахстан.

За нас Казахстан е традиционен парньор и страна с динамично развиваща се икономика и ние желаем да имаме дългосрочно и взаимноизгодно сътрудничество във всички области от взаимен интерес, заяви Цецка Цачева. Тя отбеляза, че откриването на Българо-Казахстанската търговска камара е важна стъпка по практическото реализиране на двустранния стремеж за задълбочаване на икономическите връзки между България и Казахстан и за създаването на ефективни контакти между бизнес средите на двете страни.

България има интерес и намерение да участва със свой щанд в международното изложение ЕКСПО-2017 в Астана, подчерта председателят на парламента. Тя отбеляза успешното Трето заседание на смесената междуправителствена комисия, проведено в София на 24 март 2014 г. и допълни, че страната ни отдава важно значение на предстоящата през 2016 г. в Астана Четвърта сесия на смесената комисия. Цецка Цачева изрази надежда политическият диалог между България и Казахстан да се развие, съобразно приетата в началото на 2014 г. „Пътна карта за активизиране на двустранните отношения“ и отправи покана към председателя на Сената на парламента на Казахстан да направи официално посещение в България.

Председателят на Сената на парламента на Казахстан Касим-Жомарт Кемелевич Токаев запозна българската парламентарна делегация с работата на Сената и посочи, че в страната се извършва реформа, която е сходна с българската национална програма за развитие до 2020 г. Ние добре познаваме българския народ, той ни е близък, подчерта председателят на Сената.

Председателят на парламента Цецка Цачева и водената от нея парламентарна делегация се срещнаха и с министър-председателя на Република Казахстан Карим Масимов.

На 10 ноември председателят на парламента Цецка Цачева и водената от нея парламентарна делегация ще разговарят с министъра на външните работи на Казахстан Ерлан Абилфаизович Идрисов. Българските парламентаристи ще се срещнат и със заместник-председателя на Асамблеята на народа на Казахстан Ерали Лукпанович Тугжанов. Цецка Цачева ще подари българска носия в изложбения павилион на Асамблеята. Асамблеята е конституционен орган към президента и нейната дейност е насочена към реализиране на държавната политика за обезпечаване на политическата стабилност в страната и повишаване на ефективността на взаимодействието на държавните и гражданските институции в областта на междуетническите отношения.

В рамките на визитата ще бъде подписано и Споразумение за сътрудничество в областта на културата между Министерството на културата на Република България и Министерството на културата и спорта на Република Казахстан. От българска страна документът ще подпише заместник-министърът на културата Бони Петрунова.

Парламентарната делегация ще посети и „Назарбаев университет”. Предвидена е и среща с ръководството на „Национална компания „Астана ЕКСПО- 2017”.
В състава на парламентарната делегация са народните представители Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването и председател на Групата за приятелство с Казахстан; Васил Антонов, заместник-председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека и член на Групата за приятелство с Казахстан; Четин Казак, заместник-председател на Комисията по правните въпроси и член на Групата за приятелство България – Казахстан; Борислав Миланов, заместник-председател на Комисията по културата и медиите и член на групата за приятелство България – Казахстан; Борис Ячев, заместник-председател на Комисията по околната среда и водите и член на Групата за приятелство.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване