11/09/15 08:42
(http://www.klassa.bg/)

Шефът на Пентагона: Заплахата за световния ред идва от Москва и Пекин

 Американският министър на отбраната Аштън Картър заяви, че Русия и Китай са "потенциална заплаха за световния ред". Картър посочи като пример руските действия в Украйна и руските неофициални изказвания относно ядрените оръжия като пример защо Русия представлява заплаха за световния ред. Той каза, че САЩ имат намерение да се противопоставят на тази заплаха с помощта на политически, военни и икономически средства.

В реч, произнесена на форум в президентската библиотека на Роналд Рейгън в Сими Вали, в американския щат Калифорния, Аштън Картър също така изрази безпокойство от разширяващото се китайско влияние и от нарастващата китайска военна мощ, но все пак запази най-силните си коментари за Русия, отбелязва АП. В Европа Русия нарушава суверенитета на Украйна и на Грузия и активно заплашва страните от Балтийския регион, а в Сирия Русия налива масло в огъня на опасния конфликт и засилва екстремизма, срещу който тя самата искаше да се бори, каза шефът на Пентагона. Но най-голямо безпокойство предизвиква руското "дрънкане с ядрените оръжия", което поражда въпроси относно ангажираността на руските лидери по въпросите за стратегическата стабилност и относно руското придържане към нормите срещу употребата на ядрено оръжие, посочи Картър.

Ние не искаме студена, а още по-малко гореща война с Русия, добави Картър, цитиран от АП.

Ние не искаме да превърнем Русия в наш враг, но нека никой не се заблуждава, САЩ ще защитават своите интереси, съюзници и принципния международен ред, както и положителното бъдеще, което той осигурява на всички нас, добави министърът.

Картър добави, че с тази цел САЩ модернизират своя ядрен арсенал, правят инвестиции в разработването на съвременни оръжейни системи, в това число и нови стратегически бомбардировачи, дронове, лазерни оръжия, електромагнитни оръдия и средства за водене на електронна война. Министърът посочи, че Вашингтон иска да разшири способностите си в областта на информационните кампании, за да съобщава истината, както и да направи така, че целенасочените санкции имат въздействие върху Русия. Картър заяви, че САЩ ще продължат да оказват помощ на Украйна в подготовката на нейните военни в борбата им с проруските отцепници от Донецка и Луганска области.

Относно Китай Картър посочи, че САЩ са дълбоко обезпокоени от риска от конфликт в Южнокитайско море. САЩ споделят дълбокото безпокойство на практически всички страни от региона относно темпото и мащабите на териториалните претенции в Южнокитайско море, заяви Картър. Той посочи, че САЩ са обезпокоени от перспективите на нарастваща милитаризация, както и от възможността тези дейности да увеличават риска от конфликт между страните, които имат териториални претенции в Южнокитайско море. Китай има претенции върху цялата територия на морето, някои зони от което са оспорвани и от Виетнам, Малайзия, Филипините и Бруней.

В края на речта си Картър посочи няколко стълба на световния ред, сред които мирното разрешаване на споровете и уважаването на суверенитета и свободата на плаването. Накрая той посочи, че нито Русия, нито Китай могат да преобърнат този световен ред, въпреки че са две различни заплахи за него, предаде АП.

Относно ролята на Русия в Сирия Картър каза, че Москва може да изиграем конструктивна роля за разрешаването на гражданската война, но определи като неправилен настоящия руски подход в Сирия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване