11/10/15 08:01
(http://www.klassa.bg/)

Астрономи наблюдават най-мощната експлозия след Големия взрив

 Окъпаният в ярко синя и флуоресциращо розова светлина галактически куп в публикувано от американската Национална космическа агенция (NASA) изображение е дом на най-мощната експлозия след Големия взрив, пишеDiscovery News. Нещо повече, взривът протича и в момента, започвайки преди най-малко 100 милиона години. Той е отделил енергия, равностойна на хиляди милиони изригвания на гама-лъчи. 
Експлозията се генерира от най-голямата черна дупка в познатата на хората Вселена - гравитационно чудовище с маса 10 милиарда пъти масата на нашето Слънце. Астрономи изчисляват, че гигантът е погълнал почти 600 милиона пъти масата на Слънцето, за да произведе толкова мощен взрив. 
Избражението е създадено чрез съчетаване на данни от рентгенови и радиовълни и оптични фотографии на космическия телекоп Hubble. Ренгеновите лъчения се виждат в синьо и са засечени от рентгеновата обсерватория Chandra. Те показват горещия газ, които съставлява по-голямата част от масата на тази невъобразимо голям галактически куп. 
Розовият цвят представлява огромни кухини, всяка от които с диаметър над 600 хиляди светлинни години, създадени от мощни свръхзвукови струи от грамадната галактика в самото сърце на изображението. Кухините са изместили маса с еквивалента на трилиони слънца и са изпълнени с радиовълни, излъчващи намагнетизирани електрони с изключително висока енергия, които са засечени от радиотелескопа Very Large Array - VLA. 
Смята се, че повечето, ако не и всички галактики, съдържат свръхмасивни черни дупки в центровете си. Астрономите все още се опитват да установят кое се формира първо - черната дупка или галактиката около нея. Галактическият куп MS 0735.6+7421се намира на 2.6 милиарда светлинни години от Земята в съзвездието Жираф. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване