11/10/15 16:10
(http://pik.bg)

Здравната каса намалява леглата в болниците

Здравната каса намалява леглата в болниците

С 245 по-малко да бъдат леглата в болниците в област Велико Търново предлага проектът за нова Областна здравна карта. Това посочи при представянето му д-р Евгения Недева, директор на Регионалната здравна инспекция.

Тя подчерта, че изчисленията са направени на базата на действащата към момента Здравна карта, Закона за лечебните заведения и нуждите на населението от областта. Към момента осигуреността на леглова база в медицинските заведения в областта е 4,94 % на 1000, което е малко по-ниско от средното за страната. Общият им брой е 1545 легла общо, от които 57 са в Дневен стационар, 20 в Дневен център за настаняване и 54 се използват за лъчелечение в Комплексния онкологичен център. Според проектът за нова Здравна карта техният брой трябва да бъде редуциран до 1300.

Д-р Евгения Недева обобщи, че с нововъведенията няма да има съществена промяна в броя на специалистите. Освен това припомни и, че болничната медицинска помощ в областта се осъществява от четири Многопрофилни болници за активно лечение, които са с публична собственост. Това областната болница във Велико Търново с 370 легла, МОБАЛ „Св. Иван Рислски” в Горна Оряховица с 200 легла, Общинска болница в град Павликени с 85 легла и Общинската болница „Димитър Павлович” в Свищов с 87 легла. Освен това има една специализирана болница по психиатрия в Церова кория, две специализирани болници за рехабилитация, една болница за пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман”, болница по кардиология, Комплексен онкологичен център, Център за психично здраве и Център за кожно-венерически заболявания. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване