11/10/15 07:03
(http://www.klassa.bg/)

Откриха гигантска радио галактика

 Астрономи в Индия са открили една много необичайна галактика, но тя умира. В действителност, може би вече е мъртва.

Новата галактика, известна като J021659-044920, е на 9 милиарда светлинни години от Земята. Това означава, че това е наистина стара за космическите условия, но не чак толкова стара, колкото и най-стария обект които астрономите са намирали някога, галактика на 13 милиарда светлинни години, наречена UDFy-38135539. Разгледана на видимия спектър, J021659-044920 са простира на около 100.000 светлинни години от единия край до другия.

Когато Пратмеш Тамане, студент в Индийския институт за научно образование и изследвания, както и колегите му са видяли J021659-044920 в областта на радиочестотния спектър, те видяли гигантски лоб на радио емисиите, по протежение на 4 милиона светлинни години от край до край. J021659-044920 е това, което астрономите наричат гигантска радио галактика и това е рядка находка. Тамане и колегите му публикуват откритието си в списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Подобно на повечето галактики, тази има свръхголяма черна дупка в сърцето си. Невероятната гравитация на черната дупка привлича материал към себе си, като обречения материал пада навътре в спирала. Движението на всичкия този материал зареден материал създава мощни електромагнитни сили, които могат да ускорят материала далеч от черната дупка почти със скоростта на светлината. Тези струи гореща плазма се взривяват далеч от черната дупка в противоположна посока и произвеждат огромни лобове на радио емисии, които могат да обхващат много по-големи разстояния, отколкото видимата светлина на галактиката.

Астрономите наричат това "радио галактики" и по-малките, с по-малко от един милион светлинни години диаметър са относително обикновенни. Изображението по-горе е на радио галактиката Hercules A, показана в изображение от видима светлина от космическия телескоп Хъбъл, комбинирана с радио изображение от Very Large Array в Ню Мексико. Но само няколко гигантски радиогалактики като J021659-044920 са много по-редки, особено на такива големи разстояния на които някога са били намирани. А тази умира.

Когато черната дупка в центъра на радио галактика спре да произвежда плазмени струи, източника на радио лобове спира и те бавно избледняват през следващите няколко милиона години. Тамане и неговите колеги наблюдават J021659-044920 в този последен етап от живота и, със своите огромни радио лобове които са все още там, но започват да избледняват. В действителност, тъй като J021659-044920 е толкова далеч, радио лобовете вероятно са избледнели отдавна, но светлината им едва сега достига Земята.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване