11/10/15 15:44
(http://pik.bg)

Проф. Христо Пимпирев: Вземащите решения да се вслушват в учените

Проф. Христо Пимпирев: Вземащите решения да се вслушват в учените

Политиците, хората, които вземат решенията, трябва да се вслушат в учените по отношение на проблемите с климатичните проблеми. Това заяви проф. Христо Пимпирев, председател на УС на Българския Антарктически институт и директор на Националния център за полярни изследвания, цитиран от БГНЕС.

Само след няколко дни 24-ата българска антарктическа експедиция заминава с кораба Кастижио на експедиция в Антарктида. Акцентът в изследванията ще са климатичните промени. Проф. Пимпирев се надява на 15 ноември българската база на остров Ливингстън да бъде открита и се похвали, че българите ще открият базата преди съседите от Испания. И тази година родните изследователи ще разчитат на испанска помощ, но проф. Пимпирев съобщи, че са решили сезонът да започне по-отрано, тъй като испанският кораб Есперида ще отиде на остров Ливингстън чак в средата на декември месец. Имаме сериозна работа за вършене през предстоящия научно-изследователски сезон, заяви проф. Пимпирев.

Срещаме проф. Христо Пимпирев в Париж, където се провежда 38-ата Генерална конференция на ЮНЕСКО и където той е българският представител на конференцията за наука. По време на сесията се разисква приноса и борбата на научната общност с климатичните промени. Конференцията се променя само двадесетина дни преди световната среща за климата в Париж, където ще присъстват лидерите на над 100 страни, включително и президентът Росен Плевнелиев. ЮНЕСКО е много сериозна организация, аз вече 20 години участвам в международни съвещания по антарктическия договор, политически форуми, даже през месец юни България беше домакин на такова консултативно съвещание, където участваха около 50 страни, а тук са 150, отбеляза професорът. Просто това е един огромен форум и аз сега почувствах, че постът, който заема г-жа Ирина Бокова действително е много голям като председател на тази организация, заяви проф. Пимпирев.

Страни от целия свят са тук – със свои делегации, със свои постоянни представителства и ние да сме водещи на тази организация, и аз й стискам палци. По всякакъв начин би трябвало ние българите да й помогнем да бъде избрана за генерален секретар на ООН, защото това е един изключително голям старт, който тя имаше – освен 4-годишен мандат даже безапелационно я преизбраха, така че това ще бъде изключително постижение за България, смята проф. Христо Пимпирев.

Относно това каква е неговата прогноза за предстоящата конференция по въпросите на климата, която ще се проведе в края на месеца и началото на декември във френската столица и дали ще се повтори неуспеха от Копенхаген, проф. Пимпирев каза, че е оптимист. Аз съм оптимист, че на тази среща за климата ще се вземе някакво решение да се намалят вредните емисии газово, които водят го парниковия ефект, защото действително тревожно е положението – температурите неминуемо се показват, а това води до промени на климата на цялата планета, засяга и нас българите. Ние не може да си мислим: „а, ние там сме една малка държава на Балканския полуостров, не ни засяга“. Засяга ни, защото нашата планета е една динамична система, където ако става нещо с климата някъде, то влияе и на нас. Така че надявам се да се стигне до компромис, защото прогнозите не са никак оптимистични, заяви проф. Пимпирев. И даде пример: Счита се, че след 50-60 години морското ниво може да се вдигне с 50 сантиметра във връзка с разтапянето на ледените шапки в Арктика и Антарктика.

На крайбрежните региони живеят милиард и половина жители, представете си каква бежанска вълна ще настане, ако тези хора бягат от прииждащите вълни на повишаващото се морско ниво, предупреди професорът. Действително положението е много тревожно и ние учените алармираме политиците на световната среща за климата в Париж да се вслушат в нас, заключи проф. Пимпирев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване