11/10/15 07:57
(http://www.klassa.bg/)

Телескоп за търсене на вода в дълбокия Космос извърши първите си наблюдения

 Екип от астрономи е извършил първите наблюдения с високотехнологичен инструмент за търсене на вода, пише Gizmag. Устройството SEPIA, намиращо се в Европейската южна обсерватория, е в състояние да идентифицира вода и други молекули както в Млечния път, така и в други галактики. Възможно е дори да засече древна вода, датираща от времето на младата Вселена.
SEPIA е високочувствителен спектрограф, настроен да търси определни дължини на вълните на светлината - между 1.4 и 1.9 милиметра, които показват наличие на вода. Деликатните сензори на инструмента, който е монтиран в телескопа APEX (Atacama Pathfinder Experiment) трябва да се охлаждат до температура малко над абсолютната нула, за да функционират оптимално.
Обикновено такъв инструмент би трябвало да се справя с огромното количество водни изпарения в земната плътна атмосфера, което би направило търсенето на вода на далечни планети трудна задача. На върха на изключително сухото плато Чахнантор в Чили обаче обсерваторията наблюдава дълбокия Космос без влиянията на атмосферата на Земята.
Целта на първите наблюдения е да тестват сензорите и да установят готовността им да пристъпят към активна научна работа. След тестовете SEPIA е на разположение на глобалната научна общност. “Първите измервания със SEPIA показаха, че действително отваряме нов прозорец, включително за търсене на вода в междузвездното пространство,” казва Джон Конуей, директор на космическата обсерватория “Онсала” на Технологичния университет “Чалмърс” в Швеция.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване