11/11/15 21:47
(http://www.klassa.bg/)

145 гласуваха репресията над Сидеров и Чуколов

 Със 144 гласа „За”, 11 „Против” и 1 „Въздържал се” народните представите­ли гласуваха свалянето на депутатските имунитети на Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Това стана в чет­въртък сутринта, когато беше разглеждано първото иска­не на главния прокурор за т. нар. скандал с клекшопа на ул. „Раковски”. Така парла­ментът изпълни заповедта на главния прокурор Цацаров и на US-посолството да бъдат ударени лидерите на АТАКА.

Дебати по същество така и не се състояха. Този път поне беше дадена възможност на Сидеров да се защити и да представи фактите за слу­чилото се (виж стр. 3). Той показа пред колегите си фал­шивата съдебно-медицинска експертиза, върху която се крепи поредното скалъпено обвинение срещу него.

Въпреки това „решението” на депутатите беше продик­тувано още на 10 октомври, когато светкавичната българ­ска прокуратура даде прес­конференция в Съдебната палата само часове след слу­чилото се предишната нощ.

Сидеров показва кутията цигари без бандерол, която беше продадена от клекшопа на „Раковски”

 

Пред журналисти Сидеров заяви: „Ние се сблъскваме вече няколко пъти поред с не­обективност на правосъдната система, с двоен стандарт“.

Следващата седмица НС ще гласува и второто иска­не на Цацаров за сваляне на имунитетите на двамата де­путати заради т.нар. инци­дент във НАТФИЗ в избор­ната нощ. По него главният прокурор иска арест за Сиде­ров и Чуколов.

„Добре, свалят ми другата сряда имунитета и ме задър­жат. За какво точно обаче? Очакват, че ще се скрия ня­къде ли, ще избягам в Сърбия ли, какво?“, попита лидерът на АТАКА и заключи – „Тоя имунитет не струва нищо“, коментира Сидеров.

Припомняме, че в нощта на 9 срещу 10 октомври Во­лен Сидеров получи от граж­данин кутия цигари без бан­дерол, които са му продали във въпросния „клекшоп” на столичната ул. „Раковски” 110. Националистът беше помолен да предприеме не­обходимите мерки да бъде пресечена незаконната тър­говия. Когато обаче Сидеров и Чуколов се намесиха, по­давайки сигнал до тел. 112 с искане за икономическа про­верка на търговския обект, те бяха наобиколени и обижда­ни от десетки протестъри, навъртащи се край близкия НАТФИЗ и чести клиенти на магазинчето. Бяха изпра­тени и много полицейски сили, които си говориха при­ятелски със собствениците на търговския обект, след което прикриха незаконната им дейност и хвърлиха об­виненията срещу Сидеров и Чуколов.

 

Нотев: Прецедент за НС е комисията да не е оглавена от юрист

Дори осъдените на смърт имат право на последни думи, възмути се депутатът от АТАКА Явор Нотев

Прецедент в работа­та на парламента е да изслушваме доклад на комисия на части. Това се дължи на липсата на правила за работата на комисията. За първи път в практиката на Народното събрание председател на такава комисия е човек, който не е юрист. Това заяви в пленарната зала на парламента Явор Но­тев от АТАКА, който беше и член на комисията за сваляна на имунитетите на Сидеров и Чуколов.

Многократно Димитър Главчев е подчертавал, че не е подготвен в дос­татъчна степен. „Членове на комисията ме призо­ваваха да не ги вкарвам в „юридическото блато”. Ние сме хора, които тво­рим закони, а тях трябва да ги отстояваме, обяс­няваме, тълкуваме, но все пак сме създатели на това „блато”, разкри на­ционалистът. Той отново припомни, че липсата на приети правила за работа на парламентарния орган говори и за некачестве­ните решения, които тя е взела.

Председателят на ко­мисията от ГЕРБ предва­рително се беше погри­жил да заяви пред агенция БЛИЦ своята убеденост какво ще бъде решение­то на заседанията. Това не би направил юрист или човек, който държи и уважава решението на колективния орган, който му е възложил. Главчев е отказал членовете на три­бунала срещу Сидеров да разгледат материалите в детайли под предлог, че те не са разследващ орган.

„Какъв е смисълът да се съпровожда искането на главния прокурор с тези материали? Не е ли достатъчно да получим на лист хартия неговото искане, да го проверим за правописни грешки и евентуално погрешно по­сочване на текстове, на които той се позовава, и да вдигнем ръка, без да вникнем в съдържанието и без да определим ста­новище и отношение”, запита Нотев.

„Всички тези неразбо­рии, които съпътстваха работата на комисията, половинчато докладвани пред вас, за да вземете половинчато решение, имат за последица това, че тя работи некомпе­тентно и непълно”, кате­горичен бе зам.-предсе­дателят на НС от АТАКА. Той добави, че ще гласува категорично „Против” тъй като не признава легитим­ността на парламентарна­та комисия и законността на искането на главния прокурор.

На заседание във втор­ник националистът поис­ка комисията да изслу­ша Сидеров и Чуколов. „Вземане на решение без изслушване на подсъдим, обвиняем, без послед­на дума на осъдения на смърт дори, преди обес­ването е нещо немисли­мо”, заключи атакистът.

Нотев призова коле­гите си да не работят на парче, но въпреки това депутатите гласуваха сва­лянето на имунитетите на Сидеров и Чуколов.

След гласуването пар­ламентът промени и пра­вилника си, като съкрати срока за произнасяне по искания на прокуратурата от 14 на 5 дни.

 

ТРИБУНАЛЪТ СРЕЩУ ВОЛЕН Е НАГЛАСЕН И НЕЛЕГИТИМЕН

Димитър Главчев

Изумен съм от скоростта, с която беше свикана на заседание комисията. Буквално няколко часа след като беше конструирана в Народното събрание. Де да бяхте толкова чевръсти, колеги от управляващата коалиция, и в придвиждането на редица други проблеми, отлежава­щи с години. Това заяви народният представител от БСП Атанас Зафиров при откриване на дебатите относно свалянето на депутатските имунитети на Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Въпреки това червеният парламен­тарист подкрепи искането на главния прокурор.

Според него подходът на временната комисия е бил формален. Той припомни, че членовете й напрактика са имали по-малко от 2 часа да се запознаят с големия обем информация, което е абсолютно недостатъчно и не повече от час заседание. „Останах с впечатлението за едно по-скоро емоционално, отколкото прагматично гласуване”, допълни депутатът.

Зафиров критикува и недопускането на народни представители извън състава на комисията, което е в разрез с правилника на парламента. Също така отче­те и, че парламентарният орган е работил без правила, което е недопустимо. Тогава Явор Нотев и Илиан Тодо­ров от АТАКА предложиха първо да бъдат обсъдени и приети норми за работа и едва след това да се пристъпи към същината.

Всичко това доведе до усещане за предварителен сценарий, за формалност в работата на комисията и за волно или неволно съучастие в предварително решен казус. „Изказвания от членовете на комисията от сорта на: „Няма какво да навлизаме в подробности.”, „Съдът ще решава.”, засилиха у мен тези усещания”, усъмни се Зафиров. „Светкавичните комисии, които г-н Сиде­ров доста сполучливо оприличи на народни трибунали, идват още веднъж да ни подскажат водевилния характер на цялото поднесено ни представление”, заключи депу­татът.

След това председателят от ГЕРБ на трибунала срещу Сидеров Димитър Главчев се опита да се оневини, ци­тирайки различни членове от правилника на Народното събрание, като сам призна грешките си.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване