11/11/15 08:59
(http://pik.bg)

Авторката на бестселъри Цруя Шалев за пръв път на българския литературен пазар

Авторката на бестселъри Цруя Шалев за пръв път на българския литературен пазар

Засега непозната у нас израелската писателка Цруя Шалев е носителка на Златната и Платинената награда на израелските книгоиздатели, на немските Corine Prize (2001) и Welt-Literature Prize (2012), на френските Amphi Award (2003) и Wizo Prize (2007), на италианската награда „Рим-Йерусалим“ (2014) и на ACUM Prize (двукратно, през 1997 и 2005). Романът и "Любовен живот", който я изстрелва в орбитата на бестселърите, е написан през 1997 година и слага поредицата от още поне пет литературни събития.

За " Любовен живот" критиката и читателите са единодушни, което се случва рядко. Историята на млада омъжена жена, обсебена от бурни, неразбираеми дори за самата нея, любовни страсти към възрастен мъж, движена от ирационални мотиви в реалност, прилична на халюцинация, е определена от немското списание “Дер Шпигел“ за " един от двайсетте най-добри романа, написани през последните 40 години". Според „Вашингтон пост“ дебютът на писателката говори за "мъдър и неподправен талант". Книгите и се издават в милионни тиражи, а на Панаира на книгата във Франкфурт за нея е отредено място на синьото канапе - там, където сядат най-добрите.

Книгите й са преведени на 25 езика. Коя е Цруя Шалев? Родена на 13 май 1959 година в кибуц, тя завършва висше образование с магистратура по изучаване на Библията. Работи в издателство "Кешет", преподава, пише. Живее в Йерусалим, омъжена, има две деца. През януари 2004 година, на връщане от детската градина, където е оставила децата си, е тежко ранена при самоубийствен атентат, в който загиват 11 души. Какво още казват за нея критиците? "Загадка и танц върху тънък лед", пише Екхард Фюр в „Ди Велт“."Цруя Шалев ще устои на всякакви литературни тенденции и причината се крие в нейната проницателност и в смелостта и да вникне в човешкия живот и да го опише".

"Неудържим успех! „Любовен живот“ не само е бестселър номер едно в продължение на 16 седмици, но е и хит сред критиците. Сексуално откровен и едновременно с това изпълнен с препратки към Библията и психологическо проникновение, „Любовен живот“ разбива всякакви бариери… Женската публика очевидно интуитивно се идентифицира с историята… Мъжете, от друга страна, четат книгата заради графичните сцени на необуздан секс“, отбелязва Нога Тарнополски от „Ню Йорк Таймс“. Романът, който излезе тези дни и у нас, издаден от ИК "Жанет 45" „Любовен живот“ оглавява 16 седмици поред класацията на бестселърите в Израел. Той печели редица литературни награди, а в Германия снимат филм по него. Преводач на книгата е Наташа Колевска-Куртева, драматург в театър "Българска армия". Цруя Шалев гостува в Пловдив, където бе представен романът и "Любовен живот".

Тя заяви, че много читатели на романа вече са споделили с нея, че той разкрива тайни за техния живот, които самите те не са подозирали. За самата нея успехът на "Любовен живот" е бил чудо, до неговото излизане е издала само една стихосбирка и един роман, който не е получил популярност. Издателят Манол Пейков е сигурен, че след първия и бестселър, българските читатели ще се запознаят и с другите и романи, всеки един издаден в милиони тираж по света. "Съпруг и съпруга", "Тера", "Остатъците от любовта" и " Болка".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване