11/11/15 09:24
(http://www.dnevnik.bg/)

Бъчварова: Горанов не ме информира за орязването на средства в МВР, но в това няма умисъл


Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова не е знаела, че финансовият министър вкарва точката в бюджета за догодина, свързана с орязването на обезщетенията при пенсиониране и бъдещи заплати в МВР.

"Не, не бях информирана, въпреки че с министър Горанов от доста време обсъждаме възможните мерки, за да овладеем дефицита в МВР, аз не виждам умисъл в това", каза Бъчварова пред Нова ТВ. "Доколкото разбрах от министър Горанов, той е разчитал този въпрос да се обсъди между първо и второ четене на бюджета", каза още тя. По думите й управляващите са се отказали от прокарването на идеята, защото тя не е била обсъдена достатъчно добре и "постави служителите в една необичайна ситуация". Посочи, че орязването на средства не е реформа и че е очаквала полицаите да протестират.

"Това не са мерки за реформиране на МВР. Това са фискални мерки", каза Бъчварова и припомни направеното през октомври предложение за административна реформа в МВР. Според него всички услуги, предоставяни от ведомството на гражданите, ще бъдат отделени в отделно предприятие, като приходите от него ще отиват за нуждите на ведомството. Предвижда се и полицаите да бъдат подлагани на тестове за интегритет, а имуществените декларации на служителите на МВР да бъдат проверявани. " Това, което искам да направя, е да преструктурираме дейностите, така че, следвайки един функционален принцип, да постигнем по-добри резултати", каза Бъчварова.

Вътрешният министър коментира още, че премиерът Борисов я е уверил в подкрепата си при започналите полицейски протести, а на въпрос защо не получава подкрепа от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов каза, че всеки има право на лична позиция и "не случайно аз съм вътрешен министър".

В коментар на протестите на полицаите, тя на няколко пъти каза, че те са започнали спонтанно и коментира установените опити за провокации сред протестиращите в неделя. По думите й идеята е била хора, които не са свързани с организацията на протеста, да се включат в големите групи, да провокират.

"Опитваме се да установим кой ги е закарал там", каза Бъчварова и предупреди, че се прави проверка за служителите на ведомството, които излязоха на неразрешения протест. Нпо думите й те няма да бъдат уволнени, освен ако не се докажат драстични нарушения, но има система за порицания в МВР и всеки случай се разглежда внимателно. "Това не означава нито реваншизъм, нито заплаха, а че МВР действа по правилата", смята тя.

"Не е обичайна практика в България да има такива протести. Не беше ясно и кой ги организира. Но категорично това не е знак за преврат", коментира още вътрешният министър.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване