11/11/15 07:34
(http://www.klassa.bg/)

Китай вдига нова мисия на 11 дка до резиденция “Лозенец”

 Само на метри от резиденция “Лозенец” в едноименния столичен квартал с бързи темпове се издига новото посолство на Китай. След американското, разположено също в “Лозенец”, това е вторият изцяло нов дипломатически комплекс, който се строи в България след 1989 г. И вероятно ще е в топ 3 на най-големите заедно с тези на САЩ и Русия, като сравнима е площта и на посолството на Германия.

Специален строителен отдел е създаден към китайското посолство за изграждането на новите сгради

Това съобщиха за “24 часа” от дипломатическата мисия. Те още са на фаза груб строеж, уточниха оттам на запитването ни кога ще приключи строителството.

 

И с просто око обаче се вижда, че повечето сгради отвън вече имат завършен вид. Вероятно тепърва предстои вътрешното доизграждане, както и това на специалните системи за сигурност, каквито неизменно се разполагат в подобен вид комплекси особено ако става въпрос за световна сила като Китай.

 

В момента посолството се намира в сграда в жк “Гео Милев”, а неофициалната информация кога то ще премести дейността си в новия комплекс препраща към края на 2016 г. Според родни дипломати е много вероятно да се търси дата през октомври, защото именно на 3 октомври 1949 г. България и Китай установяват дипломатически отношения. (Виж в карето долу.)

 

Новият комплекс е на площ 11,5 дка на бул. “Джеймс Баучер”. Малка квартална пряка го дели от посолството на Индия, разположено в реституирана къща.

СНИМКА: 24 часа

 

Разрешението за строеж е поискано от столичната община в началото на 2102 г. Основание за предоставянето на терена е спогодба от 2006 г. между България и Китай.

 

Теренът на бул. “Джеймс Баучер” №58 е предоставен за безвъзмездно ползване от китайската страна, а

 

реципрочно

 

България

 

получава

 

за 70 г. правото да ползва терените от 14 140 кв. м в центъра на Пекин, на които са сградите на мисията ни. Застроената им площ е 3000 кв. м. Купуваме ги за 3,858 млн. долара, като допреди това страната ни е плащала 364 хил. годишен наем.

Земята, върху която се строи в София, е общинска, но преди десетилетия на част от нея също са били разположени жилищни сгради за китайски дипломати и семействата им, спомнят си стари жители на квартала. Още през 1964 г. Пекин плаща към половин милион долара за право на строеж. И в настоящия комплекс една от сградите представлява жилищен блок, останалите две големи имат визия на административни. В множество жилищни фургони са настанени китайски строителни работници.

Разрешо е

изсичането на

дървета,

сред които едно вековно, срещу това китайската страна се е ангажирала да направи парк в кв. “Надежда”.

Завършен отвън е жилищният блок, който е част от комплекса. Той гледа към индийското посолство. СНИМКА: 24 часа

 

Това не е бизнес проект между две страни, лаконични са дипломатите и засега не предоставят подробности. Суверенно право на всяка държава е да изгради своето дипломатическо представителство, видът на проекта не се описва. Такъв комплекс се ползва с екстериториалност - отговорностите на страната домакин са до външната граница на обекта, обитателите му имат дипломатически имунитет. 

Посолството на САЩ построено за 2 години със 70 млн. долара

На 14 декември 2004 г. бе открито новото посолство на САЩ също в престижния квартал “Лозенец” - на ул. “Козяк”. То е в непосредствена близост до Правителствена болница, опира в Южния парк.

Сградата заема 50 хил. кв. метра, а теренът е от 10 акра, или малко над 40 декара. Построено е за 2 години и половина - градежът започва през юни 2002 г.

“30 месеца по-късно стоим пред едно бижу на стойност 70 млн. долара в подножието на Витоша”, обяви тогавашният посланик Джеймс Пардю при откриването на сградата. 

Втори в света признаваме Китайската народна република

България е втората държава в света, признала Китайската народна република - още на 3-ия ден от нейното обявяване. На 2 октомври 1949 г. китайското правителство се обръща към българското с предложение за установяване на дипломатически отношения, а на следващия ден Министерският съвет приема постановление за признаване на Китай и за размяна на дипломатически представители.

В момента текат различни събития за честване на 40 г. отношения ЕС - Китай. Сергей Станишев като президент на Партията на европейските социалисти бе на визита в Пекин миналата седмица, като с нея бе отбелязана и 10-годишнината от отношенията на ПЕС с китайската комунистическа партия.

До 1991 г. посолството на Китай в София беше разположено в прочутата с изящната си архитуктура къща на Димитър Яблански на бул. “Цар Освободител” срещу Народното събрание. Яблански е финансист, бивш кмет на София и министър на обществените сгради, пътищата и благоустройството.

Посолство на САЩ в “Лозенец” бе първият и досега единствен изцяло нов дипломатически комплекс у нас. То заема 10 акра в един от най-красивите райони на столицата. СНИМКА: 24 часа

 

Борисов на първа визита в Пекин този месец

На първата си визита в Китай заминава българският премиер Бойко Борисов в края на ноември. Той ще участва в четвъртата поред годишна среща на държавните ръководители от Китай и 16-те страни от Централна и Източна Европа.

На тези срещи 16-те държави представят свои проекти, които биха били интересни за китайски инвестиции. Първата бе организирана във Варшава в края на 2012 г. Освен България на китайската инициатива “16+1” участват Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Румъния, Албания, Македония, Естония, Литва и Латвия.

Премиерът ще заведе в Китай и бизнес делегация. Освен участието в срещата е предвидено и провеждането на

два български бизнес форума

Делегацията ни ще посети и Шанхай

Китай е сред най-големите експортни партньори на страната ни не само в Азия, но и в световен мащаб. България ще опита да постигне увеличаване на китайските инвестиции в туризма, селското стопанство и храните.

Китайската инвестиционна програма е насочена и към инфраструктурни проекти, за каквито България търси финансиране. Проблем при китайските инвестиции в инфраструктура обаче е, че те държат проектите да се финансират от техни банки, да се строят от китайски фирми с китайски работници и

да бъдат освободени от всякакви

мита върху материалите

Така например бе направен нов мост над Дунав в Белград. В България като член на ЕС обаче изпълнението на китайските условия за инфраструктурни инвестиции е почти неосъществимо. 

Прочутата къща на Яблански бе дом на китайската мисия до началото на 90-те години на миналия век. 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване