11/11/15 07:37
(http://www.klassa.bg/)

О.р. ген. Георги Милушев: Тодор Живков вярваше, че ген. Кашев го е подслушвал

 На 10 ноември, се навършват 26 години от пленума, на който беше свален Тодор Живков. О.р. ген. Георги Милушев е “свидетелят от първа ръка” на това историческо събитие. Той отбягва да дава интервюта, но за читателите на “24 часа” се съгласи да разкаже цялата истина за този, по думите му, “дълъг и пълен с “дребни” и големи събития ден” и за предшестващите го случки.

- Как ви избраха за наследник на ген. Кашев, г-н Милушев? Кой ви съобщи този факт и как реагирахте?

- Работех като зам.-началник на Второ главно управление в ДС и бях в командировка в Бургас. Беше събота, когато ми се обади секретарят на вътрешния министър Димитър Стоянов и ми каза, че в неделя в 18 часа трябва да бъда при него. Знаех, че в неделя Стоянов прави сватба на дъщеря си. Споменах това на секретаря, но той повтори, че в 18 часа трябва да съм в кабинета му. Министър Стоянов и той ми каза, че има решение на Политбюро да поема УБО. Започнах да му обяснявам, че не съм готов за такъв пост, имам съвсем друг профил.

- Икономист сте по образование, нали?

- Да, завършил съм икономика и външна търговия. Министърът обаче много лаконично ми каза, че въпросът е решен и в понеделник трябва да бъдем при другаря Живков. На другия ден по пътя към ЦК питам Димитър Стоянов как да се представя на Живков, за първи път се срещам с него. Той каза - както решиш, така се представи. Влязохме в кабинета на Живков и седнахме около една кръгла масичка. Димитър Стоянов ме представи на него, а в 18 часа вечерта ме представиха в управлението.

- Живков даде ли ви някакви указания?

- Той беше още много емоционално настроен на тема УБО след смъртта на ген. Кашев. Много болезнено го е приел - все пак Кашев е човекът, който в продължение на 14 години е бил неговата сянка. Непрекъснато и неотлъчно. И начинът, по който си отиде, все още неясно как точно, явно държеше Живков много възбуден. Поръча ми да направя чистка в УБО.

- Още не сте постъпили на служба, а вече трябва да уволнявате?

- Да. Записвах имената, които той ми диктуваше, но още не познавах тези хора. Молех се само да съм записал имената правилно. След като ме представиха в управлението, извиках заместника ген. Бончев, земляк на Тодор Живков. Започваме име по име и го питам кой какъв е. Да уволня всички тези хора, означаваше да обезкървя УБО. Съзнавах, че съм чужд на системата, тя беше непозната за мен. Приемахме я като държава в държавата.

- И какво направихте? Все пак нареждането е от самия Живков?

- Лошото беше, че там нямаше и с кого да се посъветвам. Никой не искаше да коментира и обяснява. Реших да преместя един човек от личната охрана на Живков, защото тя е непрекъснато с него.

Той реагираше много остро, след като видеше, че нарочените от него за уволнение са пренасочени в други служби. Когато се ядоса, той няма спиране. Бързо му минава, обаче да не си му на мушката, когато е ядосан.

- Защо искаше да смените тези служители, смяташе, че са верни на Кашев и сега няма да са лоялни към него и вас ли?

- Да. Той смяташе, че това са хора от обкръжението на ген. Кашев. Дословно думите му бяха, че те са го подслушвали във вилата в Банкя и другаде. Което просто е недопустимо, а и невъзможно. Чутото и видяното докладвали на ген. Кашев, той го докладвал някъде другаде.

- Казвате, че има “повторяемост в съдбите на Димитър Гръбчев и Илия Кашев”. Какво имате предвид?

- И двамата имат почти еднакво дълга служба при Живков: Гръбчев 18 години, Кашев 15. И двамата приключиха живота си по неизяснени и досега обстоятелства. Гръбчев получава сърдечна криза по време на поход и умира. Ген. Кашев отива в Хисаря и там го намират мъртъв.

Официалната версия е, че е “починал от инфаркт”

- Вие поемате поста на 6 октомври 1986 г. Как се държеше Живков през тези години до 1989-а ?

- Беше много напрегнат. Той за възрастта си имаше голяма работоспособност. Но напрежението вече беше много голямо, защото особено през последните години нещата в България не вървяха. Във външнополитически план страната беше в пълна изолация.

Заради т.нар. възродителен процес бяхме изолирани не само от другите държави в света, но дори от страните от соцлагера. Заедно с това напрежението между Москва и София беше много голямо и непрекъснато се усилваше.

- На 7 и 8 юли 1989 г. в Букурещ заседава Политическият консултативен съвет (ПКС) на Варшавския договор. Тогава ли започна реалната подготовка за свалянето на Живков?

- Сигурно не е оттогава, а по-рано. Но това, което стана по времето на срещата на ПКС в Букурещ, беше много необичайно.

- Какво точно се случи?

- Докато чакахме да излетим за София, заговорихме се на френски с един румънски колега. От него научих, че Горбачов се е срещнал с ген. Добри Джуров и Петър Младенов. Кога точно той не ми каза, но практически това можеше да стане по всяко време.

Живков беше настанен в отделна отдалечена резиденция. Останалите членове на делегацията бяха в хотел в близост до сградата на техния Държавен съвет и фактически извън полезрението на Живков. По онова време той имаше сериозни здравословни проблеми и беше под сериозен лекарски контрол - нещо, което се знаеше от придружаващите го.

- Вие как реагирахте при научаването на този факт?

- В първия момент казаното от румънския колега не ми направи особено впечатление. Но след като размислих, си дадох сметка, че срещата на ген. Джуров и Младенов с Горбачов е съвсем необичайна. И някак не и напълно в реда на нещата.

Първо, среща между Живков и Горбачов нямаше. Второ, в Букурещ беше и премиерът Георги Атанасов, реално вторият човек в държавата. Но той също не бе участвал в тези разговори. Преди да излетим, имаше общ обяд. На него присъства цялата ни делегация и аз очаквах да кажат на Живков. Абсолютно нищо! И тогава ми светна лампичката...

- В книгата ви “По коридорите на властта” (1991) срещнах нещо, което досега не бях чувал. Че в Кремъл заложили на двама души за наследник на Живков - освен на Младенов и на ген. Джуров. Какви са доказателствата ви за това?

- Доказателства нямам, но логиката говори за това. Младенов е външен министър, към когото от Москва през годините са били явно с по-друго отношение. Той е в изключително приятелски отношения с външния министър на СССР при Горбачов Едуард Шеварднадзе. А Добри Джуров освен чавдарец, е министър на отбраната. Логически ако се разсъждава, в момент, когато се залага на такъв начин на решаване на промяната, се разчита на личност, на която могат да се опрат и същевременно той да има подкрепата.

- Защо вие не съобщихте за това на Живков, нали това влиза в задълженията ви?

- Съвсем резонен е този въпрос. Първо, има следното обяснение, макар че процентът за това беше малък. Срещата да е станала по някаква случайност. На второ място обаче рискът беше голям, защото Живков беше много мнителен човек. Не знам дали и преди е бил такъв, но с възрастта вече губи подкрепата, вижда, че под краката друго се случва вече, хлъзгав става теренът. Поради това мнителността му непрекъснато нараства и вече бе станала опасна.

- Все пак имаше ли колебание във вас да кажете ли на Живков, или да не кажете?

- Не, нямах колебание. Приех да нося само в себе си бремето на “румънската” информация с всички рискове за това. Не искам това да звучи като някакъв проявен от мен героизъм, но човек на такъв пост, какъвто е ръководството на УБО, трябва сам да изживее, да преживее и сам да си вземе решението. След като оглавих управлението, аз вече с никого не споделях чутото и видяното от мен. Не можех да го правя с брат, със съпруга, с никого! Независимо че ръководех УБО, и за мен беше ясно, че има нужда от промяна, че Живков, който в най-голяма степен беше олицетворение на система, трябва най-после да си отиде...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване