11/11/15 21:41
(http://www.klassa.bg/)

Пет причини защо не можем да спестяваме

 В условията на криза, която ни удари още през 2009 година, много българи имаха тежки моменти, особено при изплащането на неразумно взети и неразумно похарчени банкови кредити. Затова всеки съвет как да подобрим финансовото си положение е добре дошъл.
Финансовите съвети, които ще видите, са събрани от няколко различни източника и не са само на български експерти, вероятно защото не само България е в криза от години. Но в тях има рационално зърно, което всеки може да прецени как да приложи в своята практика, без да смята, че казаното по-долу е нещо универсално и безспорно. 

1.Не планирате харчовете си

Експертите са категорични- лошото планиране на разходите създава най-голямата „дупка” в семейните и лични бюджети. Почти през цялата година има моменти, в които трябва да купуваме нещо, без което не можем- например разходите по започване на учебната година на детето, покупка на подаръци за рождени дни и за празниците, плащане на данъци за недвижими имоти. Знаем ги, но не мислим за тях и за това с какви пари ще ги платим, докато не стане време да извадим сумата. Така се налага да взимаме заем, а той оскъпява плащането със съответната лихва. Затова ранното планиране на разходите дава възможност пари да се отделят през месеците, когато такива харчове няма.

2.Липса на фонд за извънредни големи покупки.

Човек никога не знае, но често се сблъсква с необходимостта да се купи нещо голямо като цена, ако старата вещ се повреди или откаже да служи. Когато става дума за печка или хладилник, това е неотменим разход, който обаче може да глътне целия месечен доход. И понеже е трудно да се предвиди кога това ще се наложи, трябва да имате фонд за такива разходи.
В такъв фонд могат да влязат например допълнителни доходи като рента от земя или премия в края на годината. При излишък от средства, би могло да се закупи валута, която има вероятност да увеличи стойността си, например британски паунд или долар. Тези инвестиции са бързо обръщаеми в левове за подобни нужди.

3.Склонни сте да харчите, без да имате идея дали парите ще ви стигнат.

Такива харчове се правят обикновено по време на годишния отпуск- скъп курорт или пътуване, което ще изцеди паричните ви ресурси. Трябва да сте наясно дали екскурзия за 2000 лева е нещото ,което ви трябва или трябва да се ограничите с разход до 500 лева за почивката си-това решава всеки за себе си. Но склонните да вземат най-скъпото предложение на пазара нямат шанс да приключат успешно финансовата си година.

4.Неграмотно боравене с финансови средства.

Често се случва да отделите някаква сума, но тя стои в банката, а там лихвите напоследък са символични-1-2% годишно. Инфлацията не само изяжда тези проценти, но прави парите ви и по-малко реално след такъв престой. Трудно е да се дават съвети за това как най-добре да пазите парите си, така, че те да работят за вас, но има начини. Валута, недвижимост, която да се дава под наем, покупка на земеделска земя и даването й под аренда-всичко обаче зависи от сумата, която искате да инвестирате.

5.Пренебрегване на финансовата защита.

В България застраховането е сведено най-вече до Гражданска отговорност за автомобила и евентуално, но значително по-рядко се застрахова дом и живот. Има обаче и доста други застраховки, които по традиция се пренебрегват- например медицинска застраховка, която спестява пари при евентуално заболяване със скъпо лечение.

Застраховката на дома пък срещу незначителна сума-30-40 лева дава гаранция че при авария на ВиК например няма да вадите пари от джоба си. Някои условия, предлагани за застраховка „Живот” пък са доста приемливи и представляват добра инвестиция. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване