11/11/15 16:50
(http://www.dnevnik.bg/)

"Тотал" започва сондажите за нефт и газ в блок "Хан Аспарух" най-рано през февруари


Първият сондаж на компанията "Тотал Е&П България" за нефт и газ в блок "Хан Аспарух" ще започне в периода февруари-май 2016г. на около 86 км. от българския бряг. Това каза днес във Варна Кзавие Фожрас, управител на дружеството.

В консорциум с OMV и Repsol дружеството спечели правото да проучва територията на блока "Хан Аспарух". Това трябваше да стане още през тази година, но заради ниските цени на петрола плановете бяха отложени.

Плановете са в потенциалното находище да бъдат направени общо два сондажа. Инвестиционната програма на "Тотал Е&П България " е в тях да бъдат вложени общо 260 млн. долара за проучване на залежите в терена, чиято площ е 14 220 кв.км.

Резултатите от аправените до момента сеизмични проучвани са влезли в пълна 3D карта на морското дъно в района на блока "Хан Аспарух".

Работата по проучването на евентуалното находище ще бъде извършена от плаващата сонда Noblе Globetrotter II (GT II), която е собственост на американската Noble Drilling Holding LLC.

Това е последно поколение сондажен кораб с динамично позициониране, който оперира от 2013 г. Корабът разполага с двойна мултифункционална кула, която позволява едновременно провеждане на няколко операции, и също така е пригоден за по-лесно преминаване под моста на Босфора, съобщават от компанията. 

"В средата, в която трябва да бъдат извършени, сондажите няма да са лесни, обясни Фожрас. Най-напред ще трябва ада бъдат преодоляни около 2 км водата и 4 км скална маса".

Логистичната база за извършване на сондажите ще бъде разположена в прлистанище "Леспорт". Два хеликоптера ще транспортират екипажите на платформата, която ще извършва сондажите, а материалите, необходими за тях, както и отпадъците ще бъдат транспортирани с други два кораба.

"В случай, че бъдат открити нефт и газ за установяване на качеството и количеството им ще са необходими още доста проучвания, каза Кзавие Фожрас. Едва след това започва изгражданите на необходимата инфраструктура".

Според него практиката на "Тотал показва, че от началото на проучванията, до т.нар. "комерсиализация" на залежите минават около 10 години, а експлоатацията на подобни находища траела между 30 и 40 години.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване