11/11/15 21:43
(http://www.klassa.bg/)

Уникален случай: Разкриха мистерия с изчезнал банкер след 35 години!

 Един от най-големите случаи по намиране на укриващ се престъпник в историята беше разрешен след 35 години. ЦРУ най-накрая успя да открие американския банкер Майкъл Джон Ханд, чиято банка в Австралия беше замесена с контрабанда на оръжие, наркотрафик и връзки с престъпността, съобщава "Дейли Бийст".
Ханд е основател на "Нугън Ханд банк" в Австралия. Той бяга от там през 1980 година. 7 години след основаването на банката неговият съдружник Франк Нугън е намерен мъртъв в колата си. Разследването постановява, че той се е самоубил, но много хора не вярват в това.

Тогава лъсва и несъстоятелността на банката и огромната й задлъжнялост от 50 млн. долара. С помощта на служител от ЦРУ Ханд си осигурява австралийски паспорт и с фалшиви мустаци и брада той напуска страната през юни 1980 година.

Две години по-късно ЦРУ започва операция срещу лявото правителство в Никарагуа. Тогава става ясно, че Ханд работи като военен съветник на противниците на левичарите. ФБР тогава отрича да е ползвало услугите му.

След 35 години криене Майкъл Джон Ханд е открит в градче в американския щат Айдахо. Там той е живял под името Майкъл Джон Фулър. Той е разкрит от австралийския писател Питър Бут, който посочва местонахождението му в новата си книга "Търговци на заплахи".

Службите за сигурност, обаче, недоумяват как е възможно толкова години Ханд, който сега е на 73, да се укрива в Щатите без никой да разбере за това. Променил е само едното си име и дори номерът на социалната му осигуровка си е останал същият.

Според разкритията на Бът, Ханд държи компания, регистрирана в щата Айдахо. Тя произвежда "тактически оръжия за американските специални сили, групи за специални операции и ловци". Въпросът, който писателят поставя, е дали Ханд е безумно глупав или е част от група специално защитени хора под протекцията на разузнаването.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване