11/12/15 06:50
(http://www.klassa.bg/)

Англичани и руснаци се връщат на BG пистите

 

8% ръст на чартърите, за първи път полети от Амстердам до Пловдив

Английските туристи се завръщат тази зима у нас. Няколко нови компании от Великобритания ще доведат в страната ни своите клиенти, а чартърните полети от Острова до София и Пловдив са с 8% повече. За изненада на туроператорите ни по време на туристическото изложение в Лондон е имало интерес към културния туризъм у нас от поданиците на кралицата, които обичайно избират зимните ни курорти, за да спортуват. Това съобщиха от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. За първи път всяка седмица ще има чартърен полет от Амстердам до Пловдив.

В някои компании има и 20% ръст на гостите от Русия. Засега обаче няма предвидени чартъри, но това не е проблем поради наличието на редовни линии, които много туристи предпочитат.

 

Египет отпада като туристическа дестинация

 

констатира Калин Драганов от АБТТА. Заради опасността от терористични актове хората, които почиваха там, вече заобикалят пирамидите. Аналогична е ситуацията в Турция. Поради струпването на хиляди бежанци южната ни съседка също губи от посетителите си. В момента туроператорите се чудят къде да пренасочат потоците от тези две дестинации, затова ние трябва да се възползваме от ситуацията, категорични са хората от бранша.

Тези туристи имат слабост и към културния туризъм, а ние сме с доста възможности в това отношение, смятат от АБТТА. Златните съкровища на нашата страна ни отличават значително от Гърция, Турция и Египет, които показват предимно археология. Затова съкровищата трябва да са акцент в нашия продукт.

 

Турските туристи са със 100 % ръст за идващата зима

 

сочат предварителните записвания. За последната седмица на януари и първата на февруари, когато е тяхната зимна ваканция, не е останало нито едно свободно място в Пампорово, гостите се насочват и към Банско и Боровец.

Туристите от Далечния изток, за които често се говори, на практика останаха далеч от нашата страна. Ако се регулира регулира начинът за издаване на визи, китайци и индийци ще ни залеят, смята Калин Драганов от АБТТА. В момента за да дойде у нас, един поданик на Поднебесната империя се налага да чака поне един месец и плаща 200 долара. За сравнение швейцарската виза се вади за два дни и излиза 80 франка.

От асоциацията организират форум, на който в края на месеца ще бъде организиран за втори път форумът GO2Balkans. На него България ще бъде представена като част от общ проект за културен туризъм на Балканите. Гости ще има от Гърция, Турция, Хърватия, Македония и други балкански страни.

 

Пишат маршрутите за музеите според тоалетните

 

При писането на маршрутите за културен туризъм ораганизаторите се съобразяват основно с наличието на тоалетни в обектите и около тях. Това каза Даниела Стоева от Асоциация на българските туроператори и туристически агенции. В страната ни обаче годишно идват едва 15 000 гости, които са избрали едноседмични екскурзии за обиколка на културните ни забележителности. Другите туристи обикновено съчетават морето или планината с разглеждането на забележителности. В списъка на предпочитаните места има твърде малко точки за посещение въпреки богатството от история по нашите земи, смятат експертите от асоциацията. Това са предимно София, Рилският манастир, Пловдив, Търново и Несебър.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване