11/12/15 16:42
(http://www.dnevnik.bg/)

БЕХ ще се договаря пряко с банките за заем


Днес Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще вземе решение за прекратяване на откритата процедура за избор на банкови институции и преминаване към процедура на пряко договаряне с всяка една от банките за осигуряване на кредит, с който да се преодолее междуфирмената задлъжнялост в енергийната система.

Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова във времето за блицконтрол в рамките на съвместно заседание на парламентарните комисии по енергетика и за наблюдение на дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщи БТА.

Тя припомни, че към обявената процедура интерес проявиха 12 от най-големите банки в света. През следващите две седмици БЕХ и Министерството на енергетиката ще водят преговори с тях за осигуряването на нужния финансов ресурс - 650 млн. евро.

"Смятаме, че това е единственият възможен вариант за излизане от кризисната ситуация в сектора", коментира Петкова. Според нея влизането на свеж финансов ресурс в системата чрез този кредит ще даде възможност на НЕК да се разплати с двете американски централи в енергийния комплекс "Марица-изток" и автоматично да се приспаднат 300 млн. лева, които пък те дължат на "Мини Марица-изток".

Междуфирмената задлъжнялост в сектора е много сериозна, НЕК дължи на АЕЦ "Козлодуй" вече 138 млн. лева, посочи тя.

Дотук се стигна след като се разбра, че никоя банка не е съглалсна да отпусне искания заем на енергийния холдинг без държавна гаранция. Финансовият министър Владислав Горанов пък упорито отказва да даде такава гаранция. След като в края на октомври правителството прие проектобюджета за 2016 г. той коментира: "Докато продължава да генерира дефицит, аз не съм склонен да заложа данъците на българските граждани срещу неблагополучията на енергетиката."

Във връзка с предстоящото либерализиране на електроенергийния пазар министърът каза, че Българската независима енергийна борса ще започне да функционира на 16 ноември. От тази дата ще започне регистрацията на търговските участници в нея.

Световната банка препоръчва процесът по либерализацията да става плавно, като идеята е първо да се определят незащитените групи потребители, за да се помисли за тях и след това да се осъществи пълна либерализация, каза Петкова.

От Световната банка се очаква да посочи какъв да бъде компенсаторният механизъм за НЕК, която ще продължи да бъде страна по договорите за дългосрочно изкупуване на енергията и за изкупуване от ВЕИ, заводски централи и високоенергийно производство.

В отговор на въпрос министърът посочи, че се наблюдава тенденция за "нормализиране" на състоянието на НЕК. Запитана за състоянието на водноелектрическите централи към НЕК, Петкова каза, че язовирите са запълнени на 40-45 процента от нивата през миналата година, но ситуацията се следи и към момента няма основания за притеснения.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване