11/12/15 15:21
(http://pik.bg)

Бюджетната и икономическа комисии приеха бюджета на НЗОК

Бюджетната и икономическа комисии приеха бюджета на НЗОК

Най-песимистичната прогноза за изпълнение на бюджета към 31 септември следващата година на НЗОК е да има дефицит към 60 млн. лв., но ние ще се стремим той да бъде сведен до 35 - 37 млн. лв., което е реалистично. Това заяви днес, на съвместното заседание на двете парламентарни комисии за бюджет и финанси и икономическата, министърът на здравеопазването Петър Москов по време на гледане на бюджета на НЗОК.

Тук са и министърът на финансите Владислав Горанов, зам.-министри, представители на браншови организации, синдикати, работодателски съюзи и др. След като Петър Москова представи накратко цифрите по пера за следващата година, членовете на двете комисии приеха бюджета на Здравната каса.

В изказването си Москов заяви, че вече има избран изпълнител на електронната платформа за лекарства – този механизъм ще се задейства заедно с рамковия договор, каза министърът. Правим начина за изсветляване на тази дейност да става по-убедителен и припомни примера за това, че има случаи, при които Здравната каса е плащала за лекарства, които дори не са влизали като внос в страната. Остойностяването на новата апаратура не е ясно как ще се отрази на бюджета на касата, както и средствата за лечение в чужбина, досега основно осигурявани от гражданите, но увери, че приходите са добре планирани. Москов смята, че финансовата рамка на бюджета е добра и гарантира устойчивост на системата. А пунктовете, които ще породят дискусии, вече се дебатират и намират решения. Всички приходи и намалени разходи от задължителните отстъпки на фармацевтичната индустрия не са включени, уточни Москов.

Но е сигурен, че няма да има раздуване на дефицита. Следващата година влизаме с допълнителни 129 млн. лв. на разположение на Здравната каса, заключи той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване