11/12/15 15:39
(http://www.dnevnik.bg/)

ВСС отхвърли идеята за специална комисия за проверка на разговорите с Янева, ще вика Борисов


Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли предложението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов да се създаде специална комисия, която да направи проверка на случая с изтеклите записи по аферата "Червеи".

В тях са замесени имената на членове на ВСС - Ясен Тодоров и Димитър Узунов, както и главния прокурор Сотир Цацаров. Освен Панов "за" предложението гласува единствено съдия Калин Калпакчиев.

"Намесват се имената на Тодоров, Узунов и Цацаров, не мисля, че те трябва да участват в тази комисия, каза Панов. Той заяви, че само специално създадена комисия ще може да даде независима и обективна преценка и призова ВСС да не мълчи по този въпрос.

Член на ВСС заяви, че разбира доводите на Панов, но в Закона за съдебната власт изрично са записани правомощията на Етичната комисия и те са категорични, че тя трябва да разследва случая.

Ясен Тодоров, който е председател на етичната комисия и вече започна проверка по записите, заяви "че не е редно да се прави извънредна комисия – има си комисия, която е определена да обсъжда това". Той каза още, че е "друг въпросът дали аз и Узунов ще си направим отвод или не". Това ще стане известно в понеделник.

Тодоров обаче предложи да бъде поканен и изслушан премиерът Бойко Борисов, който също се споменава в записите. Тодоров благодари на "Бивол", които разпространиха публикуваните записи в платформата "Болканлийкс", че са го издигнали в очите на неговата съпруга, която му казала, че не е знаела, че е толкова важна фигура.

Министърът на правосъдието Христо Иванов заяви, че трябва да се направи една обективна проверка на фактите, за да не изглежда, че нещо трябва да се замете. Освен да се провери източника, трябва и да се провери законността на записите", каза той. По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че записите не са от законно приложени СРС-та и намекна, че Ченалова ги е записвала.

Цацаров: Ще си коментирам каквото си искам

Той се включи и в дебата на заседанието и се обърна към правосъдния министър с думите, че ако бъде извършвана проверка във ВСС, тя трябва да обхваща не само лицата, които разговарят, но и всички, които се споменават, в това число и самият Иванов. Цацаров не каза имената на Борисов и на Цветан Цветанов, но няколко пъти повтори "всички лица", предаде "Правен свят".

"Това е сценарий, в който участват хора, които знаят какво правят. Друг е въпросът дали ще постигнат това, което искат. Всяка неделя за понеделник се пуска запис, всяка сряда за четвъртък е втори запис и това е, за да се вдига шум. Замесените в този запис не са само хора в тази зала, но и извън нея. И вие да кажете дали сте натиснат от премиера или не. Бойко Рашков също", каза още Цацаров.

После повтори, че Янева носи своята юридическа отговорност, но не е най-големият виновник, защото не тя е забъркала скандала "Червей", и бе прекъснат от Калин Калпакчиев с думите, че делото е висящо. На това главният прокурор отвърна, че ще коментира каквото намери за добре.

"Това дали един министър може да бъде изпратен от премиера си на заседание на ВСС аз не знам, защото съм от друга власт. Но ми изглежда съвсем различно от това, за което тук става дума", каза още Калпакчиев. Според него основният въпрос е кой да извърши проверката.  

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване