11/12/15 09:58
(http://pik.bg)

Глоби "изяждат" заплатите на лекарите от ТЕЛК

Глоби "изяждат" заплатите на лекарите от ТЕЛК

"Няма как да живеем със 700 лева заплата и 1000 лева глоби. Ще ни накарат всички да напуснем". Това коментираха шефове на трудово-експертни лекарски комисии в София пред "Телеграф".

Причината за недоволството им е, че много от тях остават без заплати заради глоби, които НОИ им налага след обжалване на решенията им. Абсурдната ситуация вече предизвика лавина от лекарски оставки в Пловдив, където част от докторите плащат санкции от по 3 000 лева. Те настояват за промяна в закона. Според действащото законодателство, когато ТЕЛК издаде решение, то се изпраща в НОИ, където се преценява дали решението да бъде обжалвано.

Ако сметнат, че решението на комисията е спорно, изпращат решението до Националната експертна комисия (НЕЛК). Тя от своя страна е длъжна в 3-месечен срок да разгледа обжалването и да съобщи решението си. Проблемът е, че поради липса на кадри НЕЛК-овете са претрупани от работа и не спазват законните срокове. Експертната оценка е субективна и е трудно да се докаже дали е правилна или не.

"Ако например са написали 48%, а след обжалването НЕЛК реши, че са 32%, материалната разлика се покрива от нас", жалват се експертите. Това, за което те настояват, е парите за пенсиите да не се изплащат преди решение на НЕЛК.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване