11/12/15 07:32
(http://www.klassa.bg/)

Моцарт лекува раните от смъртта в София

 Музикотерапевтите в София отварят вратите на кабинетите си за безплатни сесии в продължение на седмица от 16 ноември. Поводът е Световният ден на музикотерапията, който отбелязваме ден по-рано. Безплатните консултации в частните кабинети ще бъдат обявени на сайта на Българската асоциация по музикотерапия. "Чрез предварително записване желаещите могат да бъдат включени в графика и да посетят избран от тях терапевт", уточни пред "Стандарт" проф. Надежда Витанова, която е музикален психотерапевт и квалифициран член на Българската асоциация по музикотерапия. Информация за заявки и записвания могат да се направят на bulgarianmusictherapy.com.
В България музикотерапията идва преди 20 г. заедно с проф. Джоузеф Морено. Семинарът му вдъхновява група специалисти с различни професии, убедени във възможностите на психологическата работа с музика. Така през пролетта на 1995 г. е учредена Българската асоциация за музикотерапия (БАП). Началото е поставено в Дневния стационар на Първа психиатрична клиника на Медицинска академия в София. По-късно към асоциацията възниква замисълът за обучение, като се изготвя програма съвместно с Европейската конфедерация по музикотерапия. Български принос е, че е въведено разграничението между музикотерапия и музикална психотерапия. Музикалната психотерапия е свързана с въздействие върху психиката и е направление в психотерапията. Типичното за нея е, че се работи с музика, за да подпомага психотерапевтичния процес. При музикотерапията няма психотерапевтичен процес. Там има въздействие на музиката върху оздравителния процес на хората и се прилага в медицинската клинична практика.

В терапията се използва преди всичко класическа музика, но по преценка на психотерапевта

може да се пусне и филмова

Тя се подбира съобразно проблема, но рок и танго например не се допускат. Специалистите разполагат с музикални програми с различна насоченост, свързани с взаимоотношения, емоционално напрежение, необходимост на човек да получи подкрепа и да осъзнае ценността на собствения Аз.

Музикалната терапия е подходяща за работа с аномалии в емоционалния статус, които се изразяват в напрежение, тревожност, емоционална неудовлетвореност, страхове. Освен това може да се използва за разрешаване на поведенчески проблеми. Терапията с музиката на Моцарт или Вивалди помага при преживяването на загуби, най-тежката от които е смъртта. Тя се използва и за да може човек да приеме и обича себе си. Подходяща е за всякаква възраст, но има специфични изисквания при работата с деца.

Индивидуалната терапевтична сесия продължава от един час до час и половина, като обикновено е разделена на три части. Първата е вербална и има за цел да изясни темата и фокуса, съобразно които се избира музиката. "Това е изключително важен момент за подбирането на подходящата музика. Тогава в паметта на терапевта трябва да зазвучи подходящият откъс", казва проф. Витанова.

След това клиентът сяда на стол, като вдига краката си,

заставайки в полулегнала поза

и в процеса на музиката протича разговор. По време на сеанса възникват представи и образи, които той преживява, а след това има възможност да анализира с помощта на музикотерапевта. Отговорът на въпросите, които го вълнуват, идва в резултат на преживяване и осъзнаване на собственото психично съдържание на неговите по-дълбинни нива. Така музикотерапевтичният процес води клиента към намиране на решение, чрез вглеждане в себе си и самоосъзнаване. Този резултат се постига чрез поредица от психотерапевтични сесии, които следват ритмично всяка седмица в продължение на месеци и дори година.

Хората не идват при нас, за да се съветват, да работят със себе си чрез музика и да открият отговорите в себе си. Рисуването участва активно в анализа на това, което се е случило по време на музиката, уточняват терапевтите.

Менделсон сваля кръвното, Вагнер връща потентността

"Аве Мария" на Шуберт, "Лунната соната" на Бетовен, "Лебед" на Сен-Санс, "Снежна буря" на Свиридов са в списъка на лечебната музика. Тя, както и бодрите произведения на Чайковски, Пахмутов, Таривердиев избавят човек от неврози и раздразнителност. За стимулация на творческия импулс се препоръчва "Марш" на Дунаевски, "Болеро" на Равел, "Танц със саби" на Хачатурян. Пълно отпускане дава "Валс" на Шостакович. Нормализира се кръвното налягане и сърдечната дейност под звуците на "Сватбения марш" на Менделсон. Нормализира съня и работата на мозъка сюитата "Пер Гюнт" на Григ. Проблемите с потентността решава Вагнер с "Венисбергската сцена". Ако сте потиснати, слушайте валсовете на Чайковски и "Пролет" на Вивалди. В мигове на радост и тъга тя е до нас и ни носи своя живителен и успокоителен баланс, баланс между физическото и психическото здраве, така необходимо за нормалното съществуване както за бебето, така за хората на преклонна старческа възраст.

Дават и дискове с хапчетата в аптеката

Съвременната музикотерапия е дисциплина, която води началото си от първите години на ХХ век - от учебните теории на немския теософ Рудолф Щайнер, основоположник на Антропософската наука. Първата систематична епистемология е направена през 1940 г. от И. Алтшулер в САЩ. През 60-те във Франция Дж. Алвин, основателка на Британското общество за музикотерапия, заедно с американските си колеги П. Нордоф и К. Робинс, прилагат за пръв път музикотерапията в областта на здравеопазването. Тя е преди всичко успешен метод за борба със стресовите състояния, причинени от физическа умора и от психическо напрежение. В западните страни се използва експериментално като се продава в аптеките под формата на компакт дискове с подходяща музика, за да се улесни приемът на някои лекарства. Може да се използва от психолози чрез слушане на музика за улеснение на вербализацията на пациентите и по време на психотерапевтичните сеанси за създаване на блогоприятен емоционален климат и благоприятстване активността и въображението на болния. Има широко приложение и в медицинската практика на лекари и психиатри при лечение на леки и средни форми на депресия, както и при групови интервенции, насочени към възстановяване на социалната компетентност на психиатричните пациенти и при интеграционни проекти с терапевтичен и многофакторен подход.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване