11/12/15 21:00
(http://www.klassa.bg/)

Музикаутор: Български музиканти дават добър пример за търсене на нови пазари

 „Ние в Музикаутор сме радостни от това, че български музиканти дават добър пример за търсене на външни пазари и по-широко поле за изява на това, което създават.“ Това каза изпълнителният директор на сдружението на композитори, текстописци и музикални издатели Музикаутор Иван Димитров по време на проведената днес, 12 ноември 2015 г., пресконференция в офиса на организацията.

Поводът за пресконференцията бе излизането на дебютния албум ONE IN SPIRIT на българския реге музикант ZAFAYAH, който бе подкрепен от Културния фонд на Музикаутор. „Получената сума не е крупна, но за мен беше от крупно значение“, посочи ZAFAYAH.

 

По време на сесията през 2014 г. Културният фонд на Музикаутор подкрепи над 30 български автори, чиито проекти вече са реализирани и радват своята публика. Отпуснатата през тази сесия сума бе в размер на 100 000 лв.

 

„Ние сме една от малкото организации, които подкрепят културни проекти. 5% от парите, които организацията събира, са за финансиране на Културния фонд на Музикаутор, по който се създават и популяризират произведения на български автори. Фондът подпомага и проекти, които са насочени към защитата на интелектуалната собственост“, информира Иван Димитров.

 

Той подчерта, че ZAFAYAH е едно от лицата, които подкрепиха кампанията на Музикаутор „Нова година за българската култура“. На концерта, който се организира в началото на 2015 г., изявени български музиканти застанаха пред Народното събрание и апелираха за промяна в закона, така че българските автори да получават адекватни възнаграждения за правата върху последващо използване на произведенията им.

 

ZAFAYAH подчерта своята подкрепа към инициативите и кампаниите на Музикаутор, които целят подобряване на качеството на културата у нас и подкрепа на българските творци.

 

Той съобщи, че премиерата на албума му ще се състои на 13 ноември 2015 г. (петък) от 22.00 ч. в столичния клуб MIXTAPE 5 и ще сложи началото на национално клубно турне, което ще продължи до края на месеца. Концерти ще има на 26-ти във Велико Търново, на 27-ми във Варна, на 28-ми в Русе, както и в Пловдив и евентуално в Бургас, за където все още не са избрани дати.

 

Албумът ONE IN SPIRIT се състои от 11 песни и е копродукция на Music Clinic Records & Roots Rocket. ZAFAYAH е един от пионерите на реге културата в България и през последните години набра особена популярност със своите впечатляващи лайв изпълнения в страната и със съвместните си проекти с десетки български и чуждестранни музиканти. Само в албума му ONE IN SPIRIT участие взимат над 10 топ музиканти от България и Европа, сред които Jahcoustix (Германия), който ще бъде специален гост на премиерата, Mellow Mood (Италия), Антони Рикев (WahTony), Волен Милчев (Southwick) & Jahmmi Youth (България).

 

В пресконференцията участва още Антони Рикев от Music Clinic Records, а специален гост и на пресконференцията бе реге изпълнителят JAHCOUSTIX, известен в цяла Европа. 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване