11/12/15 12:07
(http://www.dnevnik.bg/)

Най-евтините цигари ще поскъпнат с 30 ст. от Нова година


Парламентът промени акцизния календар на цигарите. Догодина най-евтините ще поскъпнат с 30 стотинки, а по-сериозно ще е увеличението за по-високия ценови сегмент цигари. Това решиха депутатите с приемането на второ четене на текстове от промените в Закона за акцизите и данъчните складове, съобщи БТА.

За 2016 г. специфичният акциз на цигарите ще бъде намален от 101 лв. на 70 лв. за 1000 къса. В същото време се вдига пропорционалният акциз, който през следващата година ще е 38 процента от продажната цена, за 2017 г. - 40 процента, а през 2018 г. - 42 процента, реши парламентът.

От БСП, Реформаторския блок и Патриотичния фронт възразиха срещу измененията в акцизния календар и поискаха отпадане на параграфа. Промяната на акцизната ставка за цигарите беше приета с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БДЦ и АБВ.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) посочи, че наистина правителството е сменило политиката си от миналата година, но това не означавало непоследователност, а разум, сила, отговорност. Тя обясни, че през 2016 г. цените на най-евтините цигари от 4.20 до 4.70 лева ще останат с увеличение от 30 ст., като данъчната тежест ще се поеме от по-високия сегмент. Цигарите на цени от 5.25 до 5.90 лева ще се увеличат с 25 ст. вместо с 15 ст., а тези от 5.90 до 6.50 лева за кутия ще се повишат с 55 ст. вместо с 20 ст.

Българските пушачи обикновено купуват цигари от най-ниския сегмент и ние не искаме те да поемат основната тежест през тази и следващите години за сметка на по-високия сегмент, обясни Стоянова. Тя отбеляза, че промяната ще гарантира и повече приходи в бюджета - 119 млн. лева за следващите три години.

Корнелия Нинова от "БСП - лява България" предупреди, че увеличението на акциза води до повишаване на сивия сектор, но не и до подобряване на здравословното състояние на нацията. Какво правят пушачите, като се вдигне акцизът - започват да търсят цигари "на черно", когато има търсене, има и предлагане, веднага се вдига контрабандата, коментира тя.

Народът пуши независимо от здравната политика на министър Москов, репликира я Менда Стоянова. Тя отбеляза, че повишаването на цените на цигарите не зависи от волята на което и да било правителство, а е в изпълнение на ангажимента на България от 2018 г. да достигне минималния акциз на цигарите за ЕС. Единственото, което можем да направим, е по-малко увеличение в ниския ценови сегмент и по-голямо - в по-високия, добави тя.

Не мога да приема, че данъчният календар трябва да подлежи на промяна на 10-12 месеца, коментира съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Не мога да приема, че това е грижа за най-бедните пушачи в България, посочи той. По думите му ролята на акциза е да ограничава вредните навици. "Защо не се загрижихте за бедните непушачи. Ето аз например никога не съм пушил", посочи той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване