11/12/15 21:10
(http://pik.bg)

ПИК TV: Георг Тупарев: Засега рисковете с климатичните бежанци се решават… на чаша шампанско

ПИК TV: Георг Тупарев: Засега рисковете с климатичните бежанци се решават… на чаша шампанско

Дори и част от сегашната мигрантска вълна вече е следствие от климатичните промени в света.
Миналата година имах възможност в Тунис да проследя откъде е тръгнала една от пътеките на „Арабската пролет” и, ако си спомняте, имаше случай на самозапалване на едно момче на централния площад в столицата. По случайност посетих родното място на този младеж. Не без изненада установих, че преди 10-15 г. там е имало поминък, плодородна земя с лозя и градини, докато днес е част от пустинята. Според мен, климатичните промени са част от проблема в Близкия изток. Процесът вече е започнал и, за съжаление, чука вече и на нашата врата.

Големите промени са предимно в Хималайския масив, където за последните 10 г. има намаляване на ледниците с 15 %. А от северната част на Хималаите, в западната част на Китай вече започва засушаването, с полупустини. От южната страна на Хималаите, където са делтите на големите реки има огромни територии, които са под 50 см на морското равнище и които в следващите 20-30 г. ще бъдат залети. Само в Бангладеш се очаква 80-90 млн. души да останат без домове, заради покачването на морското ниво.

Заплахата е реална - първите миграционни вълни от Бангладеш и от Индия са факт, макар че засега са местни миграции. И се създават вече вътрешни напрежения в тези региони - въпрос на време, може би, на десетилетие е да се отпушат и да тръгне тази миграционна вълна към Европа. Не смятам, че тя ще се насочи към Китай, защото там територията е пренаселена. Защо ще тръгне отново към Европа? Защото при нас има свободни земи, рядко населени сме, и както се вижда, гостоприемни за такива вълни.

А дали ще продължава европейското гостоприемство е фундаментален проблем. Гражданите на континента трябва да преосмислят много неща, между които самите основи на демокрацията. А дали сме готови като общество да приемем тези хора, имаме ли време за това или просто в различните държави ще изберат политици като Марин льо Пен за президенти на водещи страни в Европа, не е ясно.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване