11/12/15 06:47
(http://www.klassa.bg/)

По 1 млн. евро дневно влагат в търсене на нефт в Черно море

 Между 700 хиляди и 1 милион евро на ден ще влага компанията "Тотал Е&П България" при сондажите за проучвания за наличие на нефт и газ в блок "Хан Аспарух" в Черно море. Те ще започнат през февруари и ще продължат до май догодина, съобщи във Варна управителят на фирмата Кзавие Фожрас.

Проучванията ще обхванат територия с площ 14 хил. кв. м., която до момента не е била изследвана. До момента в Черно море са правени 9 сондажа, от които успешен е бил единствено този в румънски води. Данните са обобщени в 3D-карта на морското дъно. Ако записаните DVD-та се наредят едно върху друго, ще задминат по височина Айфеловата кула. В модела обаче има доста несигурни неща и единствено сондажите биха потвърдили теорията за наличие на газ и нефт в Черно море, обясни Фожрас. Ако начинанието се окаже успешно, то ще доведе до голяма независимост на българската енергийна система. Една от трудностите в работата е, че за първи път проучването в Черно море ще се прави екстремно на над 2000 метра дълбочина и на територия, която никога не е изследвана. По досегашните стандартни методи се е стигало до 500 метра под водата, каза още при презентацията специалистът от "Тотал Е&П България". Компанията спечели през 2012 г. конкурса за дълбоководно проучване за нефт и газ в изключителната икономическа зона на България. Спадането на международните цени на петрола забавиха сондажите, но вече няма да има отлагане на сондажните работи. За началото им се очаква да пристигне специален кораб GT II със 180 души екипаж. Плавателният съд, който се намира в Западна Африка, е от последно поколение и е избран с търг за изследванията. Ще има нужда и от допълнителни кораби, както и използването на хеликоптери, базирани на летище Варна. Подготвя се логистична база на Пристанище „Леспорт", ще бъде наети работници, български фирми и специалисти. Работата на първия сондаж ще продължи от 5 до 7 месеца и след дълбочината от 2 000 метра, ще се пробива и през още 4 000 метра камък при високо налягане до 700 бара и температури до 150 градуса по Целзий. Ако бъдат намерени нефт и газ се минава към втората фаза за изграждане на инфраструктура за работа и следва добив, който би продължил между 20 и 30 години. Всички рискове се идентифицират, работи се отговорно, подготвят се планове за реагиране при спешни случаи и се внедряват защитни мерки. След като сондажите приключат, независимо от резултата, те ще бъдат запечатани, увери още Кзавие Фожрас.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване