11/12/15 06:43
(http://www.klassa.bg/)

Продават „Химко” за 18,4 млн. лв.

 Синдикът на „Химко” Росица Томова прави трети опит от година и половина насам фалиралият торов завод да се продаде накуп. През това време някогашният торов гигант край Враца поевтиня с 10 млн. лв. Третият търг вече няма да е с тайно наддаване, а с преки преговори с потенциални купувачи и ще се проведе на 20-ти ноември в канцеларията на синдика в столицата. Началната продажна цена на активите като цяло е в размер на 18 404 901,00 лв. Задатъкът за участие в размер на 1 млн. лв. пък трябва да постъпи до 12 часа на 19 ноември в особената банковата сметка на „Химко“ АД. Ако и този път напънът да се протъргува претърпи фиаско, следва разпродажба на парче.

Източването на отличника на врачанската индустрия започва още от правителството „Костов” през 1997 година. Тогава заводът бе сложен на тезгяха за приватизация за 100,2 млн. долара. Две години по-късно обаче 57% от капитала на дружеството е продаден за 1 милион стари лева на ”Ай Би И транс ъф Ню Йорк”. Собственикът на фирмата - украинецът Юрий Литвиненко наследява и дългове от 102 милиона лева, срещу него започват дела и той е заключен в нюйоркски затвор. След няколко полукриминални прехвърляния на собствеността заводът спира, а през 2005 година е обявен в несъстоятелност.
Следват дълги съдебни саги и новообразуваното дружество „Ново Химко“ получава правото да реализира оздравителна програма. Това не се случва и от края на 2012-та заводът пак е във фалит.

Сега претенциите на големите кредитори Булгаргаз, НЕК и НОИ са за 86 млн. лв, което означава, че дори да се случи продажбата, те няма да бъдат покрити.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване