11/12/15 06:39
(http://www.klassa.bg/)

Първият 3D принтиран реактивен самолет

 3D печата достигна нови висоти с неотдавнашното изявление на Aurora Flight Sciences и Stratasys Ltd, че те са разработили 3D принтиран, реактивно задвижван безпилотен летателен апарат (БЛА) с възможност да достигне скорост до 241 км/ч. Разкрит тази седмица на авио шоуто в Дубай, това най-големият и най-сложния БЛА създаван някога на 3D принтер.
Високоскоростния самолет проектиран от Aurora и произведени и сглобен от Stratasys има размах на крилата 3 метра и тежи само 15 кг. Над 80 % от него са създадени посредством процес за 3D-отпечатване наречен Fused Deposition Modeling (FDM), който дава възможност за производството на големи, но леки предмети.
Фюзелажа е направен от найлон, а ауспуха за газовете от двигателя е 3D принтиран от метал, за да издържа на високата температура генерирана в тази област на самолета. И двете компании заявиха, че основната цел на проекта е да покаже, че е възможно да преминете бързо от проектирането до производството на летящ лек, реактивен самолет. Най-много време е отнело отпечатването на фюзелажа за което Stratasys казва, че са били нужни около девет дни. Всички останали компоненти - крилата, дюзи, резервоар за гориво и други малки части са произведени едновременно и е отнело от няколко дни до няколко часа за създаването им.

Малко повече от месец са били изразходвани за първоначалната интеграция, монтаж и изпитания. Stratasys каза, че с всички останали им елементи може да се изгради втори самолет за две до три седмици.

Това не е първият БЛА създаден чрез 3D печат. През април 2014 г., Университета на Шефилд Advanced Manufacturing Research Center (AMRC) направи 3D принтирани корпуси за БЛА, които могат да бъдат отпечатани и да полетят в рамките на един ден. По-късно през октомври на същата година, те добавиха електродвигател, който може да задвижва апарата до скорост от 72 км/ч. Stratasys и екип на Boeing са участвали в този проект.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване