11/12/15 14:42
(http://www.dnevnik.bg/)

Столичният общински съвет заработи със същия председател и с предложения към ГЕРБ за управление


Със същия председател - Елен Герджиков, и няколко предложения за общо управление или партньорство с ГЕРБ. Така протече учредителното заседание на новия Столичен общински съвет, на което също така бяха избрани петима заместник-председатели - колкото групи се сформираха в съвета. Пред конституирания съвет се заклеха кметът Йорданка Фандъкова, кметовете на 24-те района и кметовете на кметства се заклеха.

Разпределението на групите

В общинския съвет има пет групи. Три от тях са избрани от една листа - ГЕРБ (30 съветници), Реформаторски блок (11), БСП (7), а АБВ, които имат трима представители, а за група са нужни минимум петима.

Официално се сформираха две нови групи - "5", в която влизат двамата представители на "Глас народен", двамата съветници на "Движение 21" и единият от "Зелените". Другата нова група е "Патриоти за София", в която влизат тримата избрани от ВМРО и двамата от "Атака".

ГЕРБ запазва председателя на групата си - Малина Едрева, Реформаторският блок избра Борислав Бориславов от СДС, БСП - Калоян Паргов, "5" - Симеон Славчев от "Движение 21", "Патриоти за София" - Карлос Контрера от ВМРО.

Настъпиха и две промени в състава на общинския съвет. Мястото на отказалия поста Георги Кадиев от "Сердика" се зае от Анета Маринова-Григорова, а на Ангел Джамбазки от ВМРО - от досегашния съветник Димитър Антов.


Петима зам.-председатели

Без изненада Елен Герджиков от ГЕРБ беше избран за председател на съвета. Това стана с 48 гласа "за" и 13 недействителни бюлетини след тайно гласуване, в което участваха всички 61 общински съветници. Единствено седмината представители на БСП посочиха, че са гласували недействително, като останалите петима не съобщиха защо така са гласували.

При избора на заместници на Герджиков, който е явен, бяха избрани Николай Стойнев от ГЕРБ, Прошко Прошков от Реформаторския блок, Милка Христова от БСП, Иван Велков ("Зелените") от група "5", и Николай Пехливанов ("Атака") от "Патриоти за София". При гласуването за Прошков по един от ГЕРБ и ВМРО гласуваха "против" и един от ВМРО "въздържал се", при Пехливанов по един от ГЕРБ и АБВ се въздържаха. Останалите трима бяха избрани само с гласове "за", като Велков и Пехливанов не се включиха в гласуването при собствения им избор.

"Приемам този избор с благодарност за доверието ви. Надявам се да се окажа достоен за него", заяви Герджиков пред общинските съветници веднага след избора му и добави, че ще се постарае с работата си да спечели доверието и на тези, които не гласували за него. Той определи предизборната кампания за местните избори като относително толерантна. Според него в кампанията са се чули много неистини, които са повтаряни многократно с надеждата да заприличат на истини. Но този подход претърпя провал и ще претърпи и провал в тази зала, ако някой го използва, добави Герджиков.


ГЕРБ: Обществото показа подкрепа на ГЕРБ

Липсата на пълно мнозинство на ГЕРБ, което става за първи път от 2007 г., не спря партията да търси начини да управлява сама. До момента от формацията заявяват, че не искат да управляват с коалиционно споразумение, а изглежда ще търсят модела на плаващите или тематичните мнозинства.

"След два поредни мандата, изпълнени с усилена работа, ние от ГЕРБ получихме потвърждение за начина на работа и посоката на развитие на града", заяви председателят на групата Малина Едрева. И добави: "Искам да отбележа три аспекта, които характеризират резултатите от тези избори - на първо място това е ясната и категорична подкрепа за кмета Йорданка Фандъкова. Това е подкрепа за личността и предложената от нея програма." Според нея обществото показало ясно подкрепата си както за кмета, така и за политическата партия, която я подкрепя.

По-късно пред журналисти на въпрос направен ли е анализ защо листата на ГЕРБ събра с една трета - над 60 хил. гласа, по-малко на местните избори спрямо вота през 2011 г., Фандъкова заяви, че се прави анализ, но той трябвало да бъде съобщен от зам.-председателя на ГЕРБ и шеф на изборния щаб Цветан Цветанов.


Общински съвет търси мнозинство

От Реформаторския блок обаче дойде директно предложение за общо управление с ГЕРБ, с които управляват и на национално ниво. "Да победиш на първите избори става с популизъм, да победиш на вторите - пак може да е популизъм, но да победиш на третите избори от първи тур няма как да е популизъм", заяви председателят на групата на Реформаторите Борислав Бориславов. След това определи резултатите в София като доказателство, че гражданите искат дясно управление по формулата ЕНП (Европейската народна партия), в която членуват и ГЕРБ, и от блока. "Предлагаме на следващата сесия да се приеме декларация за принципи на управление, за да не се разчита на неясни мнозинства", приключи изказването си той.

Председателят на група "5" Симеон Славчев посочи, че те не са коалиция, а работна група, която цели промяна на работата на общинския съвет и на местната управа като цяло. "Една от основните ни цели е налагането на нов стил. Това може да бъде постигнато само с диалог и прагматизъм, а не с отрицанието на всяко добро само защото е направено от друга политическа сила", каза още той. Той увери, че "Пет" ще подкрепя и работи за всяко добро предложение без значение откъде идва то. Приоритетите им са достъпна градска среда, зелена София, интегриран градски транспорт, прозрачна и дигитална община, културна община. За всеки от тези приоритети вече имали готови предложения.

От "Патриоти за София" заявиха, че сред основните им приоритети са справянето с циганските гета, както и по-големи контакти и съвместна работа на общината с малкия и средния бизнес. Сред основните им задачи е и промяна на работата на "Топлофикация - София".

От БСП, които вчера поискаха общ опозиционен блок, който никоя формация не припозна, се обявиха за опозиция - в пореден свой мандат.

Следващото заседание на общинския съвет ще бъде в понеделник, когато ще се сформират комисиите и ще бъдат избрани техните председатели. Най-вероятно всички ще бъдат от ГЕРБ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване