11/12/15 07:36
(http://www.klassa.bg/)

Тодор Тодоров: Не корупцията, а мързелът и тъпотата са проблем на МВР

 - Г-н Тодоров, като бивш служител на МВР, подкрепяте ли протеста и исканията на полицаите?

- Имат право да протестират заради лошите условия на труд, както и за социалните придобивки, които искаха да им отнемат. Когато се постъпва на работа в МВР, това е едно от условията. Същото е, като да сключиш договор с частна фирма за определена заплата, а после да ти кажат - няма да я получиш. Но не приемам начина, по който се случи протестът.

Полицаите

нарушиха

обществения ред Дори и да имат чисти намерения, по този начин ги опорочават. Разбирам ги, защото, когато години наред си стискал зъби и си търпял, в един момент изпускаш парата и може да направиш нещо неадекватно. Но все пак това са служители на МВР, трябва да опазват реда, не да го нарушават. Говоря за спонтанните протести в началото, които блокираха центъра на София. И аз съм пушил цигари пред МВР, но сега поне в началото процесът беше неконтролируем, това показва натрупаното напрежение.

- Имаше ли тлеещо недоволство до 2013 г., когато напуснахте МВР?

- Недоволството сред служителите винаги го е имало. То се изостри най-много, когато Цветлин Йовчев стана министър. По негово време МВР се превърна в охранителна фирма на парламента. Всички сили се струпаха там. Полицаите нямаха време за почивка, не им плащаха извънредния труд. Струпването им в центъра на София обостри криминогенната обстановка в периферията на града, гражданите останаха с усещането, че няма полиция.

- Какъв е профилът на протестиращия полицай?

- Прекалено различни типажи са, за да ги сложим под общ знаменател. Знам от колеги, че

в първоначалния

протест е имало

хора, които не са

от системата, и

точно те са

се държали

провокативно

с гражданите. Но българският полицай е човек, който е свикнал с идеята, че каквото и да прави, срещу него ще има неодобрение. Това е огромен вътрешен проблем на МВР.

Намесата на

политиката в МВР

е изключително

вредна

Оцеляват и се развиват удобните, а не тези, които си вършат съвестно работата. Виждал съм това порочно явление на живо. Работил съм по случая “Белнейски”. Там имаше подобни обстоятелства.

- Все още има съмнения, че Лазар Колев е убиецът на сестрите.

- 100% той е единият от извършителите. Мисля, че има основателна причина да мълчи кой му е помагал. Но в този случай имаше елемент на противодействие на разкриването на престъплението.

- Как си обяснявате обществената подкрепа за протеста на полицаите?

- Нормално е. 600 лв. е чистата заплата на униформените, когато започват работа. Как може да се оцелее с тези пари? Ако България е къща, МВР е кучето пазач. Ако стопанинът не го храни, какъв пазач ще бъде?

- Вярно ли е, че повечето полицаи постъпват в МВР заради 20-те заплати?

- Това е сериозна мотивация, въпреки че днес тези 20 заплати не са сериозна сума. Това е проблем, защото се губи елементът на отъждествяване с професията. По-рано хората искаха да станат полицаи заради самата работа. Когато си на 20-25 г., не мислиш за пенсия. Но с течение на времето и със загубата на ценности в обществото, а МВР е част от него, заплатите стават основен мотив. И този мотив не е добре измислен. Подобни неща има и в други държави. В Израел например след 15 г. служба се пенсионираш. Вземаш обезщетение от 500 000 долара. Преценили са, че когато си на 45 г., ще вкараш тези пари обратно в икономиката. Полицаите имат ограничени права, поемат рискове, имат много задължения, нормално е да получават това обезщетение. Но от тези придобивки се ползват и не толкова съвестни служители. Такива, които са седели на бюро и са оцелявали номенклатурно. Това е демотивиращо.

- Трябва ли полицаите да вземат различни суми при пенсионирането си според резултатите от службата им?

- Задължително трябва да се въведе. Защото тогава ще е ясно, че ако си дал всичко от себе си - получаваш, ако не - вземаш малко или нищо. Не мога да си обясня защо не се позволява на служителите на МВР да работят допълнително. И без това поне половината от полицаите го правят, читавите полицаи

продават

зеленчуци по

пазарите,

ремонтират

жилища,

за да оцелеят

Това е унижение и често ги поставя в зависимост. Трябва да го правят тайно, за да не разберат шефовете им, защото ще търпят санкции. Ако началникът, който не е съвсем лоялен, разбере, може да каже: “Аз ще си затворя очите, но от теб искам това и това”.

- Нормално ли е да се противопоставят служителите с полицейски правомощия с т.нар. чантаджии зад бюрата?

- Чантаджии има не само сред администраторите, които стоят по бюрата. Такива има и сред много от полицаите, които работят на терен. Има толкова ошлайфани в правенето на статистика оперативни работници, че реално работят само на хартия.

- Ще се реши ли проблемът с отделянето на администрацията в отделно предприятие?

- Ако се направи адекватно. Има примери как желание за реформи е опорчавано. Дано да се случат нещата и тази реформа да не е поредният пиар. Ако е така, напрежението няма да изчезне. Тя ще се случи, ако тези, които я провеждат, вярват в нея и я направят от начало до край, без да се влияят от лични и политически интереси.

- Има идея служителите да се тестват с полиграф за лоялност. Възможно ли е това?

- Полиграфът има добра превантивна функция. Тези служители, които са изкушени да бъдат нелоялни и знаят, че ще бъдат подложени на изследване, биха взели решение да останат лоялни. Но практически не знам как ще се случи, защото това изисква голям ресурс. Ако се прави само за да се отчете дейност, няма смисъл. Трябва да се мисли и дали тези, които не са издържали теста при постъпване в МВР, ще могат пак да кандидатстват и кога.

- Съжалявате ли, че напуснахте МВР?

- Не. Аз напуснах по няколко причини - преумора, пренасищане с работа. Имах нужда от промяна. Но работата не ми липсва. Продължавам да работя по тежки престъпления, както и преди. Но преценявам по кои случаи. Особено в провинцията нещата се провалят още в началото на разследването. Не защото имат интерес, а защото се прави от хора, които нямат интерес да го вършат. В МВР проблемът не е толкова корупцията, а мързелът и тъпотата.

Полицаят трябва

да работи с хъс,

със сърце

В противен случай само отчита дейност. Много са малко тези служители. Бих се радвал, ако 10 хил. души в МВР работят със сърце от всички 47 хиляди.

- В какви посоки трябва да върви реформата?

- Първо - по отношение на човешкия ресурс, и второ, по премахване на порочните практики. Като например да се издигат на ръководни постове компрометирани служители, без да имат опит и експертност. За да бъдеш добър мениджър, не е необходимо да си добър експерт, но в полицейската работа има специфика. Наскоро работихме по безследно изчезнало лице. Оперативният работник не беше разпитал дори човека, който е бил за последно с издирвания. Говорил с него по телефона. Това е нелепо! Но този оперативен работник има пряк ръководител, който не си е свършил работата - или не е наясно какво трябва да се направи, или не му пука. Оказа се, че човекът, който последен е бил с издирваното лице, е убиецът му.

- Каква е ролята на синдикатите в МВР за реформирането на системата и за протестите?

- Познавам хора от т.нар. синдикати. Не мисля, че тези организации защитават интересите на служителите. Ако го правеха, МВР щеше да е в по-добро състояние. Те са проводник от ръководителите към изпълнителите.

 

 

CV
l Роден преди 40 г. в Бяла Слатина
l Завършил психология в Югозападния университет “Неофит Рилски”
l Има 14 г. стаж в МВР
l От 2009 до 2012 г. е началник на сектор “Криминална психология” в Института по психология на МВР
l От 2013 г. е управител на “Асес” ЕООД, където ръководи екип за полиграфски и психологически изследвания
l Член на Американската полиграфска асоциация (АПА) и Дружеството на психолозите в България

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване