11/12/15 07:23
(http://www.klassa.bg/)

Трета порция записи по "Червеи": Човекът от Брюксел обещал да не закачат Янева

 Изтече поредната порция от записи между скандалната съдийка, свързана с аферата „Червени“ Владимира Янева и разследваната за корупция Румяна Чаналова. В разговора се намесва и неидентифициран мъж, а от репликите между тримата се разкриват тежки зависимости и конфликти във ВСС, но и недопустимо външно влияние от изпълнителната власт.

От записите става ясно, че Янева е изпратила СМС на Бойко Борисов в четвъртък 12 февруари. Тогава той бил в Брюксел, но само 3 мин. след СМС-а с Янева се свързал „Митко“ – „неговия човек“ във ВСС. Става дума за Димитър Узунов, който беше шеф на районния съд в Сандански и беше предложен за член на ВСС от Яне Янев.

„Митко“ поискал да си общува с Янева по Viber, а не по нормалната телефонна линия. Успокоил я, че „току що му се обадил човекът от Брюксел“ и обещал, че няма да я закачат, а изявленията за „400 години затвор“ били за пред медиите.

„Човекът от Брюксел“, който е правил подобно изявление в четвъртък 12 февруари пред медиите вероятно е Бойко Борисов. Тогава той каза следното:

„Защото ако на Цветанов са му дали 4 години, за това, което са правили, трябва да им дадат по 400 години всички по веригата, от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост.“

В случая обаче твърденията за намесата на Борисов се основават единствено на разкази на Владимира Янева, която съвсем не е изключено да е и автор на записите, защото има най-голям интерес от разиграването на подобен сюжет.

Янева убедено разяснява на Ченалова, че „няма кой друг да е“ авторът на мистериозното съобщение, очевидно визирайки Бойко Борисов. „Да, да, да, да“ – съгласява се Ченалова.

Гаранциите от „човека в Брюксел“ били потвърдени пред Владимира Янева и от „Милка“. Става дума за друг член на ВСС – Милка Итова, която разговаряла с Димитър Узунов.

Освен от Узунов Янева получила гаранция и от Ясен Тодоров, който и се обадил и поискал да се видят на живо във вторник, 17 февруари (разговорът на Янева и Ченалова е от четвъртък, 19 февруари).

Ясен Тодоров е шеф на етичната комисия, която се сезира за изтеклите до момента записи. Той разказал на Янева следното: „Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже: по никакъв начин тебе да не те закачаме.“

„Така“ – съгласява се Ченалова.

„Двамата души, които държат Съвета са Митко и Ясен“

Привидните гаранциите, които уж са били дадени от Борисов чрез други лица обаче не са подействали и в крайна сметка на 19 февруари ВСС отстрани Янева. Съдийката разсъждава върху това разминаване между думи и дела и не разбира как така след като си е осигурила подкрепата на двете най-важни лобита в Съвета, на Димитър Узунов и Ясен Тодоров, в крайна сметка е „опраскана“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване